Νόσος Αλτσχάιμερ: 5 συνηθισμένα προβλήματα στους ασθενείς και πώς να τα αντιμετωπίσετε
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία πολύπλοκη ασθένεια, που προσβάλλει όλο τον οργανισμό. Ωστόσο οι πάσχοντες συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτοχρόνως και άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να επιτείνουν τη σύγχυσή τους και να προκαλέσουν περισσότερες αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Μερικά από αυτά είναι πάρα πολύ συνηθισμένα και οι περισσότεροι τα έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή. Οι ασθενείς με άνοια, όμως, μπορεί να μην βρίσκονται σε θέση να περιγράψουν τι νιώθουν.
Το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ εξηγεί ποια είναι πέντε συνηθισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να εκδηλώσουν οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, πως θα τα αντιληφθείτε και τι πρέπει να κάνετε.
Πυρετός
Πυρετός σημαίνει πως η θερμοκρασία ενός ασθενούς είναι 1 ή περισσότερους βαθμούς Κελσίου πάνω από την φυσιολογική σωματική θερμοκρασία του. Παραδείγματος χάριν, από 37 σε 38 βαθμούς Κελσίου.
Ο πυρετός μπορεί να αποτελεί ένδειξη:
- Λοίμωξης, που προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς
- Αφυδάτωσης, που προκαλείται από έλλειψη υγρών
- Θερμοπληξίας
- Δυσκοιλιότητας
Μην μετράτε την θερμοκρασία των ασθενών με γυάλινο θερμόμετρο, διότι μπορεί άθελά τους να το σπάσουν. Να χρησιμοποιείτε ψηφιακό θερμόμετρο. Αν ο ασθενής έχει πυρετό, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό του.
Ιογενείς λοιμώξεις
Η γρίπη, η πνευμονία και εσχάτως η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν αυξημένες πιθανότητες να τις κολλήσουν.
Φροντίστε να κάνει ο ασθενής τα εμβόλια της γρίπης, της πνευμονίας και του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις ισχύουσες συστάσεις. Να έχετε επίσης το νου σας για συμπτώματα ύποπτα για ιογενή λοίμωξη, όπως:
- Πυρετό
- Ρίγη
- Πόνους στο σώμα
- Βήχα
- Έμετο
- Συνάχι
- Δυσκολίες στην αναπνοή
Αφυδάτωση
Ο οργανισμός χρειάζεται ορισμένες ποσότητες υγρών για να λειτουργεί ομαλά. Αν ο ασθενής με νόσο Αλτσχάιμερ είναι άρρωστος ή δεν πίνει αρκετά υγρά, μπορεί εύκολα να αφυδατωθεί. Ενδείξεις αφυδάτωσης είναι:
- Το ξερό στόμα (ξηροστομία)
- Η ζάλη
- Οι παραισθήσεις (μπορεί, βέβαια, να οφείλονται και στη νόσο Αλτσχάιμερ καθαυτή)
- Η ταχυπαλμία
Να έχετε το νου σας στις ποσότητες των υγρών που καταναλώνει ο ασθενής κάθε μέρα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου και στα σπίτια όπου λειτουργεί κλιματισμός ή/και κεντρική θέρμανση.
Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Η δυσκοιλιότητα συνήθως συμβαίνει όταν:
- Αλλάζουν τη διατροφή τους
- Λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα
- Μειώνουν την κίνησή τους
- Πίνουν λιγότερα υγρά απ’ όσα συνήθως
Προσπαθήστε να πίνουν τουλάχιστον 6 ποτήρια υγρών την ημέρα. Εκτός από το νερό, καλές πηγές υγρών είναι:
- Οι χυμοί, ιδίως ο χυμός δαμάσκηνο
- Η ζελατίνη
- Οι σούπες
- Το γάλα και το λιωμένο παγωτό
- Ο καφές χωρίς καφεΐνη και το τσάι
- Τα ροφήματα δημητριακών
Βεβαιωθείτε ακόμα ότι ο ασθενής τρώει καθημερινά τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες. Τα ξηρά βερίκοκα, οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα, λίγα ξερά δημητριακά και τα φασόλια σόγιας μπορεί να καταπραΰνουν τη δυσκοιλιότητα.
Φροντίστε ακόμα να γυμνάζεται λίγο καθημερινά ο ασθενής με νόσο Αλτσχάιμερ, εφ’ όσον αυτό είναι εφικτό. Λίγο περπάτημα κάθε μέρα μπορεί να τον βοηθήσει πολύ.
Η διάρροια συχνά σχετίζεται με ορισμένα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς ή σε ορισμένα ιατρικά προβλήματα. Όταν ο ασθενής έχει διάρροια, πρέπει να καταναλώνει άφθονα υγρά.
Σε κάθε περίπτωση, καλέστε τον γιατρό αν παρατηρήσετε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου του ασθενούς.
Φωτογραφία: iStock