Νόσος Αλτσχάιμερ: Αρχίζουν σεμινάρια για τους φροντιστές ασθενών με άνοια

  • Ρούλα Τσουλέα
σεμινάρια
Τα σεμινάρια θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη απόγευμα για τέσσερις εβδομάδες. Αρχίζουν στις 30 Οκτωβρίου.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους φροντιστές πασχόντων από άνοια θα αρχίσουν στα τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα. Το «Σχολείο Φροντιστών Ατόμων με Άνοια» διοργανώνεται από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με σκοπό την ψυχολογική, εκπαιδευτική και κοινωνική στήριξη όσων φροντίζουν τους ασθενείς.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος θα αρχίσει την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024. Τα σεμινάρια διεξάγονται στο κέντρο της Αθήνας, στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Συνολικώς θα πραγματοποιηθούν τέσσερις εκπαιδευτικές ημερίδες (30/10, 6/11, 20/11 και 27/11). Στην πρώτη συνάντηση εισηγήτρια θα είναι η Δρ. Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια.

Οι ομιλίες θα αρχίζουν στις 17.30′ και θα έχουν δίωρη διάρκεια. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Είναι όμως απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210-7013271. Τα σεμινάρια θα διεξάγονται δια ζώσης.

Όπως αναφέρει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, οι φροντιστές των ασθενών με άνοια επωμίζονται ένα σημαντικό σωματικό και ψυχολογικό φορτίο. Αντιμετωπίζουν επίσης σειρά πρακτικών θεμάτων κατά την φροντίδα τους. Γι’ αυτό τον λόγο η Εταιρεία έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της σε δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών.

Τα σεμινάρια του «Σχολείου Φροντιστών» έχουν ως στόχο να τους παράσχουν τα εφόδια που χρειάζονται, για να αντιμετωπίσουν το βαρύ φορτίο της φροντίδας.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του νέου κύκλου του «Σχολείου Φροντιστών» διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τετάρτη 30 ΟκτωβρίουΟμιλήτρια: Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος–ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια & τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Θέμα: «Άνοια: Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία»
  • Τετάρτη 6 ΝοεμβρίουΟμιλητής: Κώστας Νικολάου – ψυχίατρος, Εταιρεία  Alzheimer Αθηνών. Θέμα: «Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις προβληματικές συμπεριφορές του ατόμου με άνοια»
  • Τετάρτη 20 ΝοεμβρίουΟμιλήτρια: Ειρήνη Βαμβακάρη, κοινωνική λειτουργός, επιστημονικά υπεύθυνη Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια στον Πειραιά της  Εταιρεία  Alzheimer Αθηνών. Θέμα: «Υπηρεσίες και παροχές για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους» και Ομιλητής: Γιάννης Μπιλιάνης, νομικός, συνεργάτης της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Θέμα: «Άνοια: Δικαιώματα, ηθικά και νομικά ζητήματα»
  • Τετάρτη 27 ΝοεμβρίουΟμιλητής: Κωστής Προύσκας, ψυχολόγος, ∆ρ. Γεροντολογίας, υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος των ΜΦΗ Άκτιος. Θέμα: «Πρακτικά θέματα φροντίδας και ασφάλειας – Επικοινωνία με τα άτομα με άνοια»

Φωτογραφία: iStock