Νόσος Αλτσχάιμερ: πως θα καταλάβετε τα ύποπτα σημάδια

  • Iatropedia
Το iatropedia.gr, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νόσου Αλτσχάιμερ, ξεκινάει σήμερα μια σειρά επιστημονικών άρθρων σχετικά με τη νόσο, η οποία πλήττει όλο και περισσότερο κόσμο στις μέρες μας. Θα μπορέσετε να διαβάσετε και να κατανοήσετε πως ξεχωρίζουμε τις πρώτες ενδείξεις της νόσου, τι πρέπει να κάνουμε όταν η υποψία μας γίνει σιγουριά, που θα πρέπει να απευθυνθούμε, ποιες είναι οι υπάρχουσες θεραπείες

Ορισμός και Συμπτώματα

Καθώς γερνάμε η μνήμη μας κάποιες φορές αλλάζει, παρόλα αυτά, η απώλεια μνήμης που καθιστά ένα άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητά του δεν αποτελεί φυσιολογικό στάδιο της γήρανσης. Η άνοια είναι μια αργή εξασθένηση της μνήμης, αρχικά και της σκέψης και των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών στην πορεία. Η πιο κοινή μορφή άνοιας είναι η άνοια τύπου Alzheimer, μια εκφυλιστική διαταραχή, η οποία καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα και προσβάλει την μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες (π.χ. σκέψη, ομιλία κλπ).

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της Νόσου

Η παρακάτω λίστα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αναγνωρίσει τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

1. Αλλαγές στη μνήμη που δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας

2. Δυσκολία στο σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων

3. Δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών πράξεων

4. Σύγχυση όσον αφορά το χρόνο και το χώρο

5. Δυσκολία στην κατανόηση οπτικών εικόνων και χωρικών σχέσεων

6. Προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή στη γραφή

7. Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος μέρη και απώλεια ικανότητας εύρεσής τους

8. Μειωμένη κριτική ικανότητα

9. Απόσυρση από τη δουλειά και τις κοινωνικές δραστηριότητες

10. Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη διάθεση

Ποιος έχει πιθανότητα να προσβληθεί;

Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων είναι πιθανότερο να αναπτύξει τη νόσο του Alzheimer. Η φυλή, το επάγγελμα, το επίπεδο της μόρφωσης, η γεωγραφική θέση και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση δεν είναι καθοριστικοί παράγοντες της νόσου. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, κινδυνεύουν λιγότερο από αυτά με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Επιπολασμός

Η Παγκόσμια εταιρεία Νόσου Alzheimer (2010) υπολόγισε ότι 35,6 εκατ. άνθρωποι ζουν με την Ν. Αlzheimer σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ξεπεράσει τον τρομακτικό αριθμό των 100 εκ. ανθρώπων. Κάθε χρόνο υπάρχουν 7.7 εκ. καινούριες περιπτώσεις, γεγονός που υποδεικνύει μια καινούρια περίπτωση άνοιας κάπου στον κόσμο, κάθε 4 δευτερόλεπτα.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται σε 196.000 και αναμένεται να αυξηθεί σε 365.000 το 2050. Εάν φυσικά αναλογιστούμε ότι η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής όχι μόνο του ασθενούς αλλά και του περιθάλποντα, καταλαβαίνει κανείς ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τις φοβερές επιπτώσεις την Νόσου πολλαπλασιάζεται. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν ιδρύματα μακράς νοσηλείας που εξειδικεύονται στην άνοια. Υπάρχουν μόνο ελάχιστα κέντρα ημερήσιας φροντίδας που ανήκουν σε ΜΚΟ και είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ν. Alzheimer. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κατάσταση για τους ανθρώπους με άνοια και τους συγγενείς τους χειροτερεύει συνεχώς καθώς οι μονάδες που λειτουργούν υποχρηματοδοτούνται από το κράτος και το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο.

Μάγδα Τσολάκη

Νευρολόγος – Ψυχίατρος,Καθηγήτρια Α.Π.Θ

Πρόεδρος της ΠανελλήνιαςΟμοσπονδίας Νόσου Alzheimer

διαβαστε αυριο τη συνέχεια:

– γενικές συμβουλές για την προσέγγιση του ασθενούς

– γενικές συμβουλές για την οικογένεια του ασθενούς

– τι γίνεται στην Ελλάδα