Iatropedia

Νύχια: Απλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε παχύνσεις και δυσχρωμίες στο σπίτι

Top view of women legs barefoot and hands with manicure for summer vacation at seaside. Two attractive girls friends drinking cold lemonade while sitting on sunny beach. Summer travel. Beach party

Οι μυκητιάσεις των νυχιών (γνωστές ως ονυχομυκητίαση) είναι συχνές, επηρεάζοντας έως και το 14% του γενικού πληθυσμού

Καλοκαίρι… και τα δάχτυλα των ποδιών μας έχουν την… τιμητική τους! Σανδάλια, παιχνίδια στην άμμο, κοντινές φωτογραφίες με τη θάλασσα να στραφταλίζει στο βάθος. Εκτός εάν είστε από εκείνους που αποφεύγουν τα ανοιχτά παπούτσια ή γυμνά πόδια, λόγω της εικόνας που έχουν τα νύχια τους…

Οι μυκητιάσεις των νυχιών (γνωστές ως ονυχομυκητίαση) είναι συχνές, επηρεάζοντας έως και το 14% του γενικού πληθυσμού. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα, να αλλάξουν χρώμα, να παρουσιάσουν ρωγμές ή και να αποκολληθούν από το υγιές δέρμα.

Παρότι η πλήρης θεραπεία αυτών των μυκητιασικών λοιμώξεων είναι δύσκολη, με τη σωστή αντιμετώπιση το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί και να βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα των νυχιών σας.

Πώς παθαίνουμε μυκητιάσεις στα νύχια των ποδιών;

«Τα πόδια είναι πιο πιθανό να ιδρώσουν και να είναι υγρά, κάτι που δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων», λέει η Δρ Abigail Waldman, δερματολόγος στο συνεργαζόμενο με το Χάρβαρντ Brigham and Women’s Hospital.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εκτεθούν σε διάφορους μύκητες, γνωστούς ως δερματόφυτα, περπατώντας ξυπόλητοι σε αποδυτήρια, σπα ή κοντά σε πισίνες ή κάνοντας πεντικιούρ, λέει. Η υπερανάπτυξη μυκήτων μπορεί να μολύνει την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα του ποδιού ή τα πέλματα , προκαλώντας το λεγόμενο «πόδι του αθλητή» (τριχοφυτίαση του ποδιού). Ο μύκητας μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στα νύχια.

Γιατί είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τους μύκητες στα νύχια;

Ενώ οι αντιμυκητιακές κρέμες μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις του δέρματος, τα νύχια των ποδιών είναι άλλη ιστορία.

«Ο ιστός των νυχιών είναι πιο σκληρός και πιο παχύς, οπότε αυτά τα φάρμακα δεν διεισδύουν πολύ καλά», εξηγεί η Δρ Waldman. Αυτό ισχύει και για τα αντιμυκητιακά φάρμακα σε μορφή χαπιού. Τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν αργά και ο ιστός δεν είναι πολύ ενεργός μεταβολικά. Έτσι, παρόλο που το φάρμακο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, ελάχιστη ποσότητα καταλήγει στα νύχια. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από τους μύκητες στα νύχια.

Τι μετράει ως θεραπεία;

Η έρευνα δείχνει ότι τα ποσοστά κλινικής ίασης είναι μεταξύ 60% και 80%, αλλά αυτό σημαίνει απλά ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα — δηλαδή ότι τα νύχια των ποδιών επανέρχονται στο κανονικό. Η μυκητιακή λοίμωξη μπορεί να είναι εκεί, αλλά να κρύβεται κάτω από τα νύχια, λέει η Waldman. Γι’ αυτό και οι υποτροπές είναι αρκετά συχνές.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα και την εμφάνιση των νυχιών σας.

Σπιτικές θεραπείες

Το ποδόλουτρο (το μούλιασμα των δακτύλων των ποδιών για να μαλακώσουν τα νύχια πριν από την εφαρμογή ενός παράγοντα καταπολέμησης των μυκήτων) θα βοηθήσει το φάρμακο να διεισδύσει στο νύχι. Για το ποδόλουτρο, η Waldman συνιστά να αναμείξετε λευκό ξίδι ή μηλόξιδο και ζεστό νερό σε αναλογία 1:3. Μουλιάστε τα δάχτυλα των ποδιών σας για τουλάχιστον 10 λεπτά (το καλύτερο είναι μέχρι 40 λεπτά). Αντί για ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Listerine, που περιέχει θυμόλη, τη βασική ουσία που υπάρχει στο θυμάρι. Όπως και το ξίδι, η θυμόλη έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Στη συνέχεια στεγνώστε καλά τα πόδια σας και εφαρμόστε μια αντιμυκητιακή ουσία σε όλα τα προσβεβλημένα νύχια.

Μια επιλογή είναι μια πάστα από λιωμένο σκόρδο.

Ιδανικό θεωρείται το έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil), αλλά μια άλλη δημοφιλής επιλογή είναι το Vicks VapoRub (το οποίο περιέχει επίσης θυμόλη και άλλα αιθέρια έλαια που μπορεί να καταπολεμήσουν τους μύκητες), λέει η Waldman. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις κρέμες που πωλούνται για τη θεραπεία του «ποδιού του αθλητή» στα νύχια των ποδιών σας.

Φροντίστε να εφαρμόσετε το προϊόν αμέσως μετά το ποδόλουτρο.

Τα ποσοστά κλινικής ίασης για καθεμία από αυτές τις προσεγγίσεις ποικίλλουν και εξαρτώνται από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της λοίμωξης. Αλλά περίπου το 60% των ανθρώπων παρατηρεί βελτιώσεις μετά από μερικούς μήνες θεραπείας, λέει η Waldman.

Τα φαρμακεία διαθέτουν επίσης πολλές θεραπείες νυχιών, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπλάστρου που εφαρμόζετε στα νύχια σας όλη τη νύχτα. Περιέχει ουρία, μια όξινη ουσία που βελτιώνει την όψη των νυχιών, κάνοντάς τα λιγότερο εύθραυστα και περιορίζοντας τις δυσχρωμίες. Ένα άλλο προϊόν που υπόσχεται παρόμοια αποτελέσματα χρησιμοποιεί ένα μικροσκοπικό φως LED που το στερεώνετε στο νύχι αφού εφαρμόσετε ένα υγρό που περιέχει πολυαιθυλενογλυκόλη, το οποίο μαλακώνει τα νύχια.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά, η Waldman συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε δύο νυχοκόπτες – έναν για τα προβληματικά νύχια και έναν για τα μη προβληματικά- για την πρόληψη της εξάπλωσης των μυκήτων. Εάν ντρέπεστε από την εμφάνιση των νυχιών σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών για μικρά χρονικά διαστήματα.

Μόλις ολοκληρώσετε τη θεραπεία, η αγορά νέων παπουτσιών θα βοηθήσει στην αποφυγή τυχόν επαναμόλυνσης.

«Συνιστώ πάντα στους ανθρώπους να κάνουν ποδόλουτρο σε αραιωμένο ξίδι μία ή δύο φορές την εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, κάτι που βοηθά στην αποφυγή τυχόν εκ νέου μόλυνσης των νυχιών», προσθέτει.

Πηγή: Harvard Health Publishing

Φωτογραφία: iStock