Ο σταρ του κινηματογράφου, Bruce Willis, αποχώρησε από την υποκριτική την άνοιξη του 2022, αφότου διαγνώστηκε με αφασία, μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα παραγωγής και κατανόησης λέξεων.
Τώρα, η κατάσταση του Bruce Willis έχει προχωρήσει και ο ηθοποιός έλαβε νέα διάγνωση για μετωποκροταφική άνοια, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του χθες, Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, 2023.
“Δυστυχώς, οι δυσκολίες στην επικοινωνία είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που αντιμετωπίζει ο Bruce. Αν και όλο αυτό είναι επώδυνο, είναι ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια ξεκάθαρη διάγνωση”, αναφέρει η ανακοίνωση που μπορείτε να δείτε εδώ.
Ο επιπολασμός της μετωποκροταφικής άνοιας (frontotemporal dementia – FTD) είναι κάπως αβέβαιος, επειδή ιστορικά, οι γιατροί μερικές φορές εντόπισαν εσφαλμένα την πάθηση ως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή νόσο Αλτσχάιμερ. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η μετωποκροταφική άνοια είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας που διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και κάτω, αν και η πάθηση μπορεί να επηρεάσει και ηλικιωμένους. Ο Bruce Willis είναι 67 ετών.
Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια
Η μετωποκροταφική άνοια περιγράφει στην πραγματικότητα μια ομάδα σχετικών καταστάσεων, οι οποίες προκύπτουν από την επιδείνωση των κυττάρων:
- στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, που βρίσκεται πίσω από το μέτωπο, και
- στους κροταφικούς λοβούς, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού κοντά στα αυτιά
Αυτές οι καταστάσεις είναι προοδευτικές, που σημαίνει ότι χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και η ακριβής αιτία τους είναι άγνωστη, αν και μελέτες έχουν επισημάνει αρκετές γενετικές μεταλλάξεις και μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που μπορεί να εμπλέκονται.
Οι τρεις τύποι FTD είναι:
- η παραλλαγή της συμπεριφορική μετωποκροταφική άνοια (bvFTD)
- η πρωτογενής προοδευτική αφασία (PPA) και
- διαταραχές που σχετίζονται με την κίνηση
Ο πρώτος και πιο κοινός τύπος, η bvFTD, περιλαμβάνει κυρίως γνωστικά συμπτώματα, όπως:
- δυσκολία στον προγραμματισμό
- δυσκολία στην ανάκληση από μνήμης της σειράς των βημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας
- παρορμητική δράση
- απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ο ασθενής απολάμβανε παλιότερα
- προβλήματα με τη γλώσσα ή την κίνηση ενδέχεται να προκύψουν καθώς εξελίσσεται η κατάσταση
Η PPA επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί και να κατανοεί τη γλώσσα.
Εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, οι οποίες διαφέρουν ως προς τα συγκεκριμένα συμπτώματά τους. Καθώς η κατάστασή τους εξελίσσεται, τα άτομα με PPA μπορεί:
- να χάσουν την ικανότητα ομιλίας
- να αναπτύξουν προβλήματα με την μνήμη και την λογική και
- να παρουσιάσουν αλλαγές συμπεριφοράς παρόμοιες με εκείνες στην bvFTD
Τέλος, υπάρχουν αρκετές κινητικές διαταραχές που σχετίζονται με την FTD.
Αυτές επηρεάζουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση, καθώς και εκείνες που εμπλέκονται στην σκέψη και τη γλώσσα, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Μετωποκροταφική άνοια: Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει ίαση για την μετωποκροταφική άνοια , ούτε υπάρχουν θεραπείες για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Στους ασθενείς μπορεί να συνταγογραφηθούν κάποια φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και βοηθήματα ύπνου, για τη θεραπεία μεμονωμένων συμπτωμάτων των διαταραχών.
Μπορούν επίσης να συνεργαστούν με παθολόγους λόγου και γλώσσας και φυσιοθεραπευτές και εργοθεραπευτές για να προσαρμοστούν στις αλλαγές στις ικανότητές τους.
Τα άτομα με μετωποκροταφική άνοια μπορούν να ζήσουν με την διαταραχή τους για πολλά χρόνια, αλλά καθώς αυτή επιδεινώνεται, μπορεί να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές ή/και να χάσουν την ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους. Αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων και τραυματισμών που σχετίζονται με πτώσεις.
“Ο Bruce πάντα πίστευε στο να μιλάει ανοιχτά στον κόσμο για να βοηθήσει άλλους και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για σημαντικά ζητήματα τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. Γνωρίζουμε στην καρδιά μας ότι -αν μπορούσε σήμερα- θα ήθελε να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο, με το να στρέψει την παγκόσμια προσοχή στο θέμα της FTD, να συμπαρασταθεί με εκείνους που επίσης αντιμετωπίζουν αυτή την εξουθενωτική ασθένεια και να αναδείξει το πώς επηρεάζει τόσα πολλά άτομα και τις οικογένειές τους”, αναφέρει η δήλωση της οικογένειας.
Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.org, https://stanfordhealthcare.org, https://www.nia.nih.gov, https://www.livescience.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν είμαι καν 60 ετών, αποκλείεται να έχω Αλτσχάιμερ, έτσι δεν είναι;
Αφασία: Τι είναι, πώς συμπεριφέρεται ο ασθενής και τι πιθανότητες θεραπείας υπάρχουν
52χρονη σόκαρε το TikTok: “Έτσι είναι να ζεις με άνοια” – Τα βίντεο που έγιναν viral
Άνοια: 12 οδηγίες για κάθε ηλικία για να μην εμφανιστεί ποτέ
φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ