Iatropedia

Ο Χαλκός χτυπά τα μικρόβια! Τι έδειξε μεγάλη έρευνα σε σχολεία

Τι γίνεται άραγε αν δημιουργήσουμε μια επίστρωση με χαλκό σε μεγάλες επιφάνειες και μάλιστα σε χώρους όπου κυκλοφορούν παιδιά; Πραγματικά θα εκπλαγείτε με αυτά που θα διαβάσετε...

Η επιχάλκωση επιφανειών με αντιμικροβιακό χαλκό, σε πέντε σχολικές μονάδες του Αρσακείου, συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόληψη ιώσεων και λοιμώξεων ανάμεσα σε μαθητές.

Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα συμπεράσματα της οποίας ανακοίνωσαν ο Νίκος Βεργόπουλος Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ.), ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα υγείας του Ε.Ι.Α.Χ. και η Ευαγγελία Κουσκούνη, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Μικροβιολόγος, Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Η επιστημονική έρευνα, διεξήχθη από το Μικροβιολογικό εργαστήριο του Αρεταίειου Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και διαπιστώθηκε ,ότι η εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού σε προκαθορισμένες επιφάνειες ,σε πέντε σχολικές μονάδες βασικής εκπαίδευσης του Αρσακείου, συνέβαλε, στην καλύτερη υγεία των μαθητών και μείωσε τις λοιμώξεις και τις ιώσεις. Αυτό οφείλεται στη μείωση του μικροβιακού φορτίου σε αυτές τις επιφάνειες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η καταγραφή του ποσοστού νοσηρότητας για την περίοδο 2011 – 2012 (μετά την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού Cu+) στις υπό έρευνα σχολικές μονάδες ήταν 37,46 % στο σχολικό πληθυσμό των τεσσάρων Δημοτικών του Τοσίτσειου Εκάλης και 34,55% στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού (μέσος όρος Μ.Ο. 36,01%).

Η σημαντική μείωση των παθογόνων μικροβιακών στελεχών και των ιών μετά την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού, όπως αυτό καταγράφηκε στην φάση 1, επηρέασε θετικά, δηλαδή μείωσε, την εμφάνιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος, μικροβιακής και ιογενούς αιτιολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β

μάθετε για τον παιδικό εμβολιασμό και τον πνευμονιόκοκκο

πότε πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για τη γρίπη;

το εμβόλιο για τα ανθρώπινα θηλώματα δεν αυξάνει τις εφηβικές ορμές