Ο δάγκειος πυρετός σαρώνει τη Λατινική Αμερική – 7,6 εκατ. κρούσματα το 2024

  • Ρούλα Τσουλέα
δάγκειος
Έχουν πεθάνει περισσότεροι από 3.500 ασθενείς. Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα κρούσματα.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει εφέτος ο δάγκειος πυρετός στη Λατινική Αμερική, όπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στον νεότερο απολογισμό του (έως τα τέλη Απριλίου 2024) αναφέρει ότι από τα κρούσματα αυτά τα 7.374 (ή ποσοστό 0,1%) ήταν σοβαρά. Έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους 3.504 ασθενείς.

Οι αριθμοί αυτοί είναι ασύλληπτοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το 2023 είχαν καταγραφεί στην περιοχή 4,6 εκατομμύρια κρούσματα – ήταν ο υψηλότερος αριθμός που είχε αναφερθεί ποτέ. Εφέτος, όμως, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Στην πραγματικότητα, τα εφετινά κρούσματα κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι τριπλάσια απ’ όσα είχε προκαλέσει ο δάγκειος πυρετός το ίδιο διάστημα του 2023.

Οι χώρες που μαστίζονται περισσότερο είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη. Ειδικότερα, η Βραζιλία έχει καταγράψει έως τώρα σχεδόν 6,3 εκατομμύρια κρούσματα. Η Αργεντινή έχει πάνω από 420.000 και η Παραγουάη πάνω από 257.000. Ακολουθεί το Περού με περισσότερα από 199.000.

Σε έξι χώρες κυκλοφορούν εφέτος και οι τέσσερις διαφορετικοί ορότυποι που έχει ο δάγκειος πυρετός. Οι χώρες αυτές είναι η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Μεξικό και ο Παναμάς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει τα 7,6 εκατομμύρια. Από αυτά, περισσότερα από τα 16.000 είναι σοβαρά. Επιπλέον, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.000 ασθενείς.

Συνολικά 90 χώρες του κόσμου έχουν αναφέρει εντός του 2024 κρούσματα. Οι 46 από αυτές βρίσκονται στην αμερικανική ήπειρο. Στην Ευρώπη δεν έχει υπάρξει ακόμα εγχώριο κρούσμα.

Τα συμπτώματα

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται στους ανθρώπους με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Συνήθως είναι ασυμπτωματικός ή προκαλεί ήπια εμπύρετη λοίμωξη. Μερικοί ασθενείς, όμως, αναπτύσσουν σοβαρή νόσο, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει:

  • Σοκ
  • Σοβαρή αιμορραγία ή
  • Σοβαρή διαταραχή της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων

Τα συμπτώματα που έχουν τα ήπια περιστατικά είναι πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος, δερματικά εξανθήματα, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις.

Φωτογραφία: iStock