Ο διαβήτης γερνάει πρόωρα τον εγκέφαλο, αλλά υπάρχει τρόπος προστασίας

  • Ρούλα Τσουλέα
διαβήτης
Πόσα χρόνια γερνάει πριν την ώρα του ο εγκέφαλος, όταν το σάκχαρο είναι επίμονα υψηλό.

Ο διαβήτης μπορεί να γερνάει πρόωρα τον εγκέφαλο των πασχόντων, αλλά αυτό δεν είναι αναπόφευκτο, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Αναλύοντας τις μαγνητικές εγκεφάλου χιλιάδων εθελοντών ηλικίας άνω των 40 ετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο διαβήτης μπορεί να γεράσει τον εγκέφαλο κατά 2 έως 4 χρόνια.

Εν τούτοις, η βελτίωση του τρόπου ζωής θα μπορούσε να προλάβει τη νευρολογική γήρανση, εκτιμούν οι επιστήμονες από το ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη.

«Το να έχει ένας άνθρωπος έναν γερασμένο εγκέφαλο σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία του, μπορεί να υποδηλώνει απόκλιση από τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί επίσης να αποτελεί πρώιμη προειδοποιητική ένδειξη της άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Abigail Dove, από το Κέντρο Έρευνας της Γήρανσης του Καρολίνσκα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Care.  Η σχετική μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 31.229 εθελοντές χωρίς άνοια. Όλοι είχαν υποβληθεί δύο φορές στη διάρκεια 11 ετών παρακολούθησης σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Κατά την έναρξη της μελέτης η ηλικία τους κυμαινόταν από 40 έως 70 ετών.

Οι συμμετέχοντες παρείχαν επίσης λεπτομερή στοιχεία για τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο ζωής τους. Ανέφεραν π.χ.:

  • Το σωματικό βάρος
  • Την αρτηριακή πίεση
  • Τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
  • Το ιστορικό καπνίσματος
  • Την κατανάλωση αλκοόλ
  • Την φυσική δραστηριότητά τους

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές υπολόγισαν την ηλικία του εγκεφάλου τους χρησιμοποιώντας ειδικά ανεπτυγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά την έναρξη της μελέτης, το 43% των εθελοντών έπασχαν από προδιαβήτη. Είχαν δηλαδή επίπεδα σακχάρου πάνω από το επιθυμητό (είναι κάτω από 100 mg/dl όταν κάποιος είναι νηστικός), αλλά όχι ακόμα τόσο υψηλά ώστε να διαγνωστούν με διαβήτη. Επιπλέον, το 3,7% των συμμετεχόντων έπασχαν από διαβήτη (είχαν σάκχαρο νηστείας 126 mg/dl ή υψηλότερο).

Τόσο ο προδιαβήτης όσο και ο διαβήτης συσχετίσθηκαν με πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου. Ειδικότερα, οι πάσχοντες από προδιαβήτη είχαν εγκέφαλο γερασμένο κατά μισό χρόνο, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Οι ασθενείς με διαβήτη είχαν εγκέφαλο γερασμένο κατά 2,3 χρόνια. Και όσοι είχαν αρρύθμιστο σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα τους είχαν εγκέφαλο γερασμένο κατά 4 χρόνια. Οι διαφορές αυτές είναι ο μέσος όρος.

Ωστόσο η μελέτη έδειξε ακόμα πως όσοι ασθενείς με διαβήτη γυμνάζονταν τακτικά και δεν κάπνιζαν ούτε έπιναν αλκοόλ, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπερβολική γήρανση του εγκεφάλου τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον εγκέφαλο», τόνισε η Dr. Dove. «Οι ασθενείς όμως μπορούν να περιορίσουν τις συνέπειές του, ζώντας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά».

Φωτογραφία: iStock