Ο αιφνίδιος θάνατος από καρδιά χτυπά συνήθως το πρωί
Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ελβετία, που έκαναν τη σχετική μελέτη, ανακάλυψαν για πρώτη φορά, ένα μοριακό μηχανισμό ηλεκτρικής αστάθειας της καρδιάς ο οποίος συνδέεται άμεσα με το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι του κάθε ανθρώπου. Το βιολογικό ρολόι λοιπόν, είτε όταν ξυπνάμε είτε και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, μπορεί μέχρι να «επαναρυθμιστεί» να αυξομειώσει τον ηλεκτρικό μοριακό μηχανισμό της καρδιάς και να επέλθει ο αιφνίδιος θάνατος.
Οι επιστήμονες εντόπισαν την πρωτεΐνη klf15, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία του βιολογικού ρολογιού, και με τη σειρά της ελέγχει το επίπεδο μιας άλλης πρωτεΐνης της kchIP2, η οποία κανονίζει την ποσότητα του καλίου που θα φτάσει στα κύτταρα των μυών που κάνουν την καρδιά να χτυπά. Από το κάλιο εξαρτιέται η σταθερή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ο σταθερός ρυθμός που χτυπάει μια καρδιά.
Το επίπεδο της δεύτερης πρωτεΐνης, δεν είναι ποτέ σταθερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνεχώς μεταβάλλεται, ανάλογα με το πώς λειτουργεί το βιολογικό μας ρολόι. Συνεπώς μεταβάλλεται και η ποσότητα του καλίου που φθάνει στα μυοκύτταρα της καρδιάς. Άρα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι, να προκαλείται αρρυθμία που ενδέχεται να επιφέρει και τον θάνατο, αφού η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα με τον αναγκαίο για εκείνη, ρυθμό.
Τα πειράματα έγιναν σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, που είτε δεν είχαν την πρωτεΐνη klf15, είτε παρήγαγαν περισσότερη από το φυσιολογικό. Και στις 2 περιπτώσεις αυξήθηκε κατακόρυφα ο κίνδυνος θανατηφόρας καρδιακής αρρυθμίας σε αυτά. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα μοριακό μηχανισμό που δουλεύει το βιολογικό ρολόι.
Πάντως οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν ότι επειδή υπάρχει διαφορά στον τρόπο που δουλεύει η καρδιά των ανθρώπων και η καρδιά των ποντικιών, δεν είναι ακόμη δεδομένο, πως ότι ισχύει για τον μηχανισμό στα ποντίκια, θα ισχύει και στους ανθρώπους. Κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα πειράματα. Πάντως αν όντως επιβεβαιωθεί ότι κάτι παρόμοιο ισχύει και για την ανδρική καρδιά, ανοίγουν νέοι δρόμοι για πιο αποτελεσματικές καρδιολογικές διαγνώσεις και θεραπείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για τις αρρυθμίες της καρδιάς στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για την καρδιακή ανεπάρκεια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
το σεξ δεν είναι μόνο ηδονή-διαβάστε τι προσφέρει επιπλέον στον οργανισμό μας
κρύο μπάνιο: θαυματουργό αλλά και επικίνδυνο
πρησμένα πόδια και φλεβική ανεπάρκεια: δώστε ιδιαίτερη προσοχή
οι κίνδυνοι για την καρδιά είναι περισσότεροι από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα