Iatropedia

Ο εμβολιασμός για την Covid προστατεύει τη μνήμη από τη λοίμωξη

A head and shoulders image of a young Caucasian man with short brown hair dressed in a white t shirt leaning on his hands with fingers pointing towards his forehead, against a plain background. This could depict pain, depression, deep thought, or grieving and loss. With copyspace.

Σαφή θετικό αντίκτυπο στην προστασία της μνήμης από την Covid διαπιστώνει νέα έρευνα για τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού

Σαφή θετικό αντίκτυπο στην προστασία της μνήμης από την Covid διαπιστώνει νέα έρευνα για τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού, την ώρα που παρατηρείται νέα, καλοκαιρινή έξαρση.

Έχοντας κατά νου ότι, από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, ένα 10% με 30% του γενικού πληθυσμού έχει βιώσει κάποια μορφή γνωστικής εξασθένησης λόγω της μόλυνσης από τον κορονοϊό, όπως διαταραχή της συγκέντρωσης, ομίχλη εγκεφάλου ή απώλεια μνήμης, μία ομάδα ερευνητών προσπάθησε να διερευνήσει τον μηχανισμό πίσω από το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, έως και το 25% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS-CoV-2 εμφανίζουν γνωστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και δυσλειτουργία της μνήμης, χωρίς να είναι γνωστό ως τώρα πού οφείλεται αυτό.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Immunology, με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Western and Washington University του Σεντ Λούις, εξέτασε επίσης πώς ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της απώλειας μνήμης μετά από λοιμώξεις της COVID-19.

Για τον σκοπό αυτό, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα τρωκτικών, εξετάζοντας τον εγκέφαλό τους κατά τη διάρκεια της οξείας μόλυνσης και στη συνέχεια, μετά την ανάρρωσή τους, για να ανακαλύψουν τι δεν πήγαινε καλά σε ό,τι αφορά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που κινούνταν στον εγκέφαλο και τις επιπτώσεις τους στα νευρικά κύτταρα.

Ωστόσο, από προηγούμενες μελέτες είχε διαπιστωθεί πως ο ιός δεν μπορούσε να ανιχνευθεί στον εγκέφαλο ούτε του ανθρώπου ούτε του χάμστερ, καθώς και ότι δεν εισέβαλε στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό σήμαινε ότι κάποιος άλλος μηχανισμός οδηγεί σε γνωστική εξασθένηση.

Η ομάδα διαπίστωσε πως η μόλυνση από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 αύξανε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης 1β (IL-1β) στον εγκέφαλο, μίας κυτοκίνης που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ομάδα παρατήρησε ότι τα μοντέλα με αυξημένα επίπεδα IL-1β παρουσίαζαν απώλεια νευρογένεσης, της διαδικασίας δηλαδή με την οποία σχηματίζονται νέοι νευρώνες στον εγκέφαλο, και επίσης παρουσίαζαν απώλεια μνήμης.

Ο εμβολιασμός έναντι της Covid μειώνει τα γνωστικά συμπτώματα

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η IL-1β ήταν ένας πιθανός μηχανισμός που οδηγεί στη γνωστική εξασθένηση που προκαλείται από τον SARS-CoV-2 και αναρωτήθηκε εάν αυτό μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό.

Στη συνέχεια, εξέτασε πώς επηρεάστηκαν τα εμβολιασμένα τρωκτικά, διαπιστώνοντας ότι ο εμβολιασμός φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα γνωστικών διαταραχών όπως η απώλεια μνήμης.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι ο προηγούμενος εμβολιασμός μείωσε τη φλεγμονή του εγκεφάλου και τα επίπεδα της IL-1β. Ως αποτέλεσμα, τα εμβολιασμένα τρωκτικά δεν είχαν τις ίδιες επιπτώσεις στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαπιστώνεται είναι πως με τον εμβολιασμό μειώνεται σημαντικά η φλεγμονή.

Όπως, για παράδειγμα, ένα εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει το άτομο από την ανάπτυξη σοβαρής πνευμονίας, το ίδιο πιθανότατα ισχύει για τις επιπτώσεις που έχει μια λοίμωξη στη γνωστική λειτουργία, σημειώνουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε στα παιδιά κινητά και οθόνες όταν έχουν ξεσπάσματα θυμού

Γρίπη των πτηνών: Ανάθεση 176 εκατ. δολαρίων στη Moderna για mRNA εμβόλιο υπό τον φόβο πανδημίας

Πισίνα: Πώς θα ξέρω αν είναι καθαρή