Iatropedia

Ο ΕΜΑ επανεξετάζει την ασφάλεια ουσίας σε καθημερινά φάρμακα για τις ιώσεις

Η σχετική ανακοίνωση αφορά τα σκευάσματα που λαμβάνονται από το στόμα και περιέχουν ψευδοεφεδρίνη

Την επανεξέταση όλων των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη εξήγγειλε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), λόγω του ενδεχομένου η ουσία αυτή να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων νευρολογικών διαταραχών.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, η ψευδοεφεδρίνη λαμβάνεται από το στόμα. Πολλά φάρμακα την περιέχουν μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα δραστικά συστατικά. Πρόκειται για ένα ρινικό αποσυμφορητικό, το οποίο συχνά συνδυάζεται με άλλες ουσίες για να καταπραΰνονται τα συμπτώματα της γρίπης, του κρυολογήματος ή των αλλεργιών.

Οι ανησυχίες προέκυψαν μετά από την αναφορά για μικρό αριθμό ασθενών οι οποίοι, μετά από χρήση φαρμάκων με ψευδοεφεδρίνη, εκδήλωσαν:

Και οι δύο καταστάσεις επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Ειδικότερα, σχετίζονται με μειωμένη παροχή αίματος (ισχαιμία) στον εγκέφαλο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί επίσης να έχουν σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, τονίζει ο ΕΜΑ. Συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τα δύο σύνδρομα είναι:

Τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη φέρουν γνωστό κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών ισχαιμικών επεισοδίων, αναφέρει ο ΕΜΑ. Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με την ισχαιμία στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι σχετικές προειδοποιήσεις αναγράφονται ήδη στα φύλλα οδηγιών χρήσεων των φαρμάκων, προσθέτει ο Οργανισμός.

Δεδομένης, όμως, της σοβαρότητας των συνδρόμων PRES και RCVS και των ενδείξεων των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, ο ΕΜΑ θα επανεξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Ύστερα θα αποφασίσει αν και τι είδους μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Φωτογραφία: iStock