Ο Φυσικός Κύκλος μια πιο οικονομική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης επιστρέφει!
Του Δρ Βασίλη Αθανασίου, Μαιευτήρα- Χειρουργού – Γυναικολόγου, Επιστημονικού Δ/ντη του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών – IVF ATHENS CENTER
Όσον αφορά την οικονομική κρίση, η μέθοδος αυτή είναι οικονομικότερη καθώς δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα και γενικά όλα τα υλικά που χρειάζονται κατά τη διάρκεια πραγματοποίησής της είναι λιγότερα σε σύγκριση με μια εξωσωματική γονιμοποίηση και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο οικονομική, περίπου το 1/3 σε κόστος. Στην πραγματικότητα, αυτό που κοστίζει περισσότερο σε μια εξωσωματική γονιμοποίηση είναι τα φάρμακα και τα καλλιεργητικά υλικά, τα οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν χορηγούνται στην γυναίκα, άρα επιτυγχάνουμε οικονομία κλίμακος. Εκτός όμως από το ζευγάρι, επιτυγχάνεται οικονομία και για το κράτος το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα κάλυπτε μέσω των ασφαλιστικών φορέων ποσό της φαρμακευτικής αγωγής θα που συνταγογραφούνταν από τους ειδικούς.
Από την άλλη πλευρά, ο Φυσικός Κύκλος με τη σημερινή του μορφή ως επιλογή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δεν έχει καμία σχέση με τον Φυσικό Κύκλο ο οποίος εφαρμόστηκε πριν 38 χρόνια μέσα από την διαδικασία την οποία γεννήθηκε η Louis Brown το 1978. Ποιες είναι οι διαφορές? Όλα αυτά τα 35 χρόνια έχουμε αποκτήσει πολύ μεγαλύτερες γνώσεις τόσο για το ωάριο όσο και για το σπερματοζωάριο και γενικότερα για τη λειτουργία της γονιμότητας της γυναίκας και του άνδρα.
Η βιοτεχνολογία μας έχει δώσει υλικά τέτοια τα οποία προσομοιάζουν προς εκέινα του γεννετικού συστήματος. Δηλαδή, δημιουργούμε στο εργαστήριο ένα μικροπεριβάλλον, ανάλογο με εκείνο της σάλπιγγας, γιατί ως γνωστόν η γονιμοποίηση γίνεται στη σάλπιγγα της γυναίκας. Παράλληλα, δημιουργούμε ένα μικροπεριβάλλον ανάλογο με εκείνο της ενδομητρικής κοιλότητας, δηλαδή της μήτρας, εκεί όπου πηγαίνει να εμφυτευθεί (κολλήσει) το γονιμοποιημένο ωάριο, δηλαδή το έμβρυο.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να αναπτύσσουμε έμβρυα μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, δηλαδή γνωρίζουμε τις ανάγκες ανάπτυξης των πρώτων ημερών των εμβρύων. Η ανάπτυξη της γνώσης της κρυοσυντήρησης των εμβρύων μας επιτρέπει επίσης τη συλλογή περισσότερων εμβρύων από φυσικούς κύκλους και την αντίστοιχη κρυοσυντήρηση τους. Έτσι ένας εναλλακτικός τρόπος είναι η απόψυξη και η εμβρυομεταφορά των κρυοσυντηρημένων εμβρύων από φυσικούς κύκλους.
Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε πως με τη μέθοδο αυτή αποτρέπονται οι σπάνιες μεν επιπλοκές, μιας υπερδιέγερσης καθώς και οι πολυδίδυμες κυήσεις. Η μεν πρώτη δημιουργείται μετά τη λήψη φαρμάκων και την υπερανταποκριτικότητα των ωοθηκών. Πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση αλλά σοβαρή. Η αποφυγή πολυδιδύμου κυήσεως (δίδυμα, τρίδυμα) οφείλεται στο γεγονός ότι τοποθετείται ένα μόνο έμβρυο.
Η επιθυμία του ανθρώπου να νιώσει τη χαρά της μητρότητας και της πατρότητας, μπορεί σε πρώτο στάδιο να μετριάζεται λόγω των οικονομικών συνθηκών, στη συνέχεια όμως, ακόμη και οι λόγοι που στην αρχή εμφανίζονταν επαρκείς για να ματαιώσουν το γεγονός, απομακρύνονται.
Εάν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά για τη μείωση των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, λόγω της κρίσης, μπορούμε ενδεικτικά να πούμε πως υπάρχει μία πτώση της τάξης του 20%-30%. Στις περιπτώσεις δε, που το ζευγάρι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα γονιμότητας, τότε η αναβολή είναι πολύ σύντομη και ανακάμπτει αμέσως η επιθυμία τους να συνεχίσουν την προσπάθεια παρόλες τις οικονομικές επιβαρύνσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι. Αυτό συμβαίνει κυρίως, γιατί φοβούνται πως περνώντας ο χρόνος μείωνονται οι πιθανότητες λόγω ηλικίας ή διότι όσο μικροί και εάν είναι, ο χρόνος για να γίνουν γονείς είναι πολύτιμος.
Όλα τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν αναμορφώσει σημαντικά τις τιμές τους προς τα κάτω και είναι αρωγοί στην προσπάθεια των υπογόνιμων ζευγαριών. Η εξωσωματική αυτή καθεαυτή μια και ανήκει στο φάσμα της υψηλής βιοτεχνολογίας είναι από τη φύση της διεθνώς μια ακριβή μέθοδος. Η προς τα κάτω μείωση της πέρα από ένα σημείο έχει αντανάκλαση στην ποιότητα και η ποιότητα είναι συνυφασμένη με την επιτυχία. Η Ελλάδα de facto θεωρείται η πιο φθηνή ευρωπαϊκή χώρα στο φάσμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτό αποτελεί πόλο έλξης υπογόνιμων ζευγαριών από άλλες χώρες και στοιχείο ανάπτυξης ιατρικού αναπαραγωγικού τουρισμού.
Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας των κυήσεων. Συνεπώς, έχοντας υπ’ όψιν μας και την δύσκολη οικονομική συγκυρία που πλήττει πολλά νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, ο Φυσικός Κύκλος αποτελεί μια αξιόπιστη αλλά και οικονομικότερη επιλογή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
www.infoivfathenscenter.gr