Άνιση μάχη με τα έντομα που μεταδίδουν τον ιό Oropouche δίνουν οι Αρχές στην Κούβα, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από αυτόν.
Οι Αρχές της Αβάνας άρχισαν να πραγματοποιούν μικρής κλίμακας υποκαπνισμό, ψεκάζοντας τους δρόμους με αέρια παρασιτοκτόνα. Ωστόσο την προσπάθειά τους δυσχεραίνει ο βροχερός καιρός, η έλλειψη καυσίμων και τα σκουπίδια στις γωνίες των δρόμων, αναφέρει το Reuters.
Περισσότερα από 500 κρούσματα της νόσου Oropouche έχουν καταγραφεί στη χώρα από τον Μάιο, όταν η ασθένεια ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν. Έχουν επίσης καταγραφεί δεκάδες κρούσματα σε ταξιδιώτες που φθάνουν σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ από την Κούβα.
Ο ιός Oropouche είναι ένα τροπικό παθογόνο που ενδημεί στην Νότια και Κεντρική Αμερική, καθώς και στην Καραϊβική. Μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα ενός μολυσμένου δίπτερου εντόμου (ονομάζεται Culicoides paraensis midge) που μοιάζει με μικρή μύγα. Άλλοι γνωστοί διαβιβαστές του είναι ορισμένα είδη κουνουπιών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Τα πρώτα κρούσματα στην Κούβα αναφέρθηκαν στις 27 Μαΐου 2024. Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας, εκείνο το μήνα είχαν επιβεβαιωθεί 74 περιστατικά.
Ο συνολικός αριθμός τους έχει αυξηθεί έκτοτε ραγδαία. Όπως ανακοίνωσε στις 28 Αυγούστου ο Dr. Francisco Durán, εθνικός διευθυντής Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Κούβας, τα κρούσματα είναι πλέον 506. Έχουν αναφερθεί σε 15 επαρχίες και 99 δήμους της χώρας.
Τα κρούσματα σε ταξιδιώτες
Στην Ευρώπη, το τελευταίο εισαγόμενο κρούσμα (σε ταξιδιώτη) αναφέρθηκε στις 2 Αυγούστου. Ήταν το 18ο συνολικά που προερχόταν από την Κούβα. Τα κρούσματα αυτά έχουν αναφερθεί σε Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία. Άλλα 21 περιστατικά έχουν αναφερθεί σε ταξιδιώτες στις ΗΠΑ.
Ο ιός Oropouche έχει εξαπλωθεί σε όλες τις επαρχίες της Κούβας καθώς και στις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αβάνας. Προκαλεί στους ασθενείς πυρετό, πόνους στο σώμα και ναυτία.
Ευτυχώς κανένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Κούβα δεν ήταν θανατηφόρο. Ωστόσο η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε καύσιμα και φάρμακα εμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού του ιού.
Στην Κούβα ενδημεί επίσης ο δάγκειος πυρετός, που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.
Φωτογραφία: iStock