Iatropedia

Ο ιός της γρίπης των πτηνών ανιχνεύθηκε στα λύματα πολλών πόλεων του Τέξας

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες αναλύοντας δείγματα του Μαρτίου και του Απριλίου. Τι σημαίνουν τα ευρήματα.

Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε στα λύματα εννέα πόλεων στο Τέξας και μάλιστα σε επίπεδα που μερικές φορές ήταν υψηλότερα από εκείνα της εποχικής γρίπης που προσβάλλει τους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Ο έλεγχος των λυμάτων αποτελεί σημαντική μέθοδο επιτήρησης της κυκλοφορίας των παθογόνων μικροοργανισμών. Η επιτήρηση έχει αυξηθεί από τότε που ανιχνεύθηκε ο ιός Η5Ν1 στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ. Έτσι, επιστήμονες από το Κολλέγιο Ιατρικής Baylor και το Πανεπιστήμιο του Τέξας θέλησαν να εξακριβώσουν αν και σε τι βαθμό κυκλοφορεί η γρίπη των πτηνών στο Τέξας – την πρώτη αμερικανική πολιτεία όπου βρέθηκε ο ιός.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα λυμάτων που είχαν συλλεγεί μεταξύ 4 Μαρτίου και 25 Απριλίου 2024. Τα λύματα προέρχονταν από 23 σημεία ελέγχου σε δέκα πόλεις του Τέξας.

Στα 19 από τα σημεία ανιχνεύθηκε τουλάχιστον μία φορά γρίπη των πτηνών. Με την πάροδο του χρόνου, εξ άλλου, ο ορότυπος της νόσου που επικράτησε ήταν ο Η5Ν1.

Η όλη έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, μετά από ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση. Οι επιστήμονες ανήρτησαν ένα προσχέδιό της στον διακομιστή επιστημονικών ερευνών medRxiv.

Πιθανώς ζωικής προέλευσης

Στο προσχέδιο δεν αποκαλύπτουν ποιες είναι οι πόλεις όπου βρέθηκε ο επικίνδυνος ιός. Επιπλέον, ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Mike Tisza, επίκουρος καθηγητής Ιολογίας & Μικροβιολογίας στο Baylor έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η προέλευση του ιού στα λύματα.

Η εκτίμηση όμως είναι ότι προέρχεται από κάποια ζωική πηγή. Και αυτό διότι δεν βρέθηκαν μεταλλάξεις στον ιό που να υποδηλώνουν ότι προσαρμόστηκε για να προσβάλλει ανθρώπους.

Ο Dr. Tisza εκτίμησε ότι η γρίπη των πτηνών πιθανώς υπάρχει στα λύματα και άλλων πολιτειών. Και επισήμανε πως αν η κατάσταση επιδεινωθεί, η παρακολούθηση των λυμάτων θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίζονται γρήγορα οι νέες μεταλλάξεις του.

Η γρίπη των πτηνών είχε ανιχνευθεί σε πουλερικά στις ΗΠΑ στις αρχές του 2022. Οι πρώτες αναφορές αφορούσαν φάρμες πουλερικών σε 22 αμερικανικές πολιτείες. Στα τέλη Μαρτίου 2024 έγινε γνωστό πως βρέθηκαν θετικές και γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 42 μολυσμένα κοπάδια σε 9 αμερικανικές πολιτείες.

Φωτογραφία: iStock