Ο καύσωνας «θολώνει» το μυαλό
Ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος και ο καύσωνας φαίνεται πως τον επηρεάζει αρνητικά, ακόμα και στους νέους.
Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν τις νοητικές δεξιότητες ομάδας φοιτητών. Άλλοι από αυτούς ζούσαν σε κλιματιζόμενες φοιτητικές εστίες και άλλοι όχι.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι ζούσαν στις μη κλιματιζόμενες εστίες είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων.
Η ταχύτητα ολοκλήρωσης των τεστ και η ακρίβεια στις απαντήσεις φάνηκε να επηρεάζονται περισσότερο.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αρχίζουν να γίνονται πια αισθητές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jose Cedeno Laurent, ερευνητής στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Σε αυτές ως φαίνεται συμπεριλαμβάνονται προβλήματα στη νοητική λειτουργία νέων και υγιών ανθρώπων».
Οι νέοι συνήθως θεωρούνται ανθεκτικοί στη ζέστη, αλλά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να πλήττεται η μαθησιακή ικανότητά τους.
Το 2016
Οι ερευνητές συνέλλεξαν τα στοιχεία τους το 2016. Εκείνη η χρονιά ήταν η θερμότερη στις ΗΠΑ των δύο τελευταίων αιώνων. Οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να περάσουν το 90% του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους.
Ο Dr. Cedeno Laurent και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε 44 φοιτητές του Χάρβαρντ. Οι φοιτητές είχαν ηλικία 18 έως 22 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 12 ημέρες το καλοκαίρι του 2016.
Οι μισοί από τους φοιτητές ζούσαν σε εστίες με κεντρικό κλιματισμό. Οι υπόλοιποι σε μη κλιματιζόμενες εστίες.
Σε όλα τα δωμάτια τοποθετήθηκαν συσκευές που μετρούσαν τη θερμοκρασία, το διοξείδιο του άνθρακα, την υγρασία και τον θόρυβο. Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης την φυσική δραστηριότητα και τον ύπνο των φοιτητών.
Οι πρώτες πέντε ημέρες κύλησαν φυσιολογικά, αλλά ύστερα άρχισε ένας πενθήμερος καύσωνας. Όταν τελείωσε, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μειώθηκε αισθητά και δρόσισε.
Η θερμοκρασία στα κλιματιζόμενα δωμάτια κυμάνθηκε από 17,5ο έως 25° Κελσίου. Στα μη κλιματιζόμενα κυμάνθηκε από 19,6ο έως 30,4°C.
Κάθε πρωί, οι φοιτητές έκαναν δύο τεστ στο κινητό τους. Στο πρώτο έπρεπε να αναγνωρίσουν γρήγορα τα χρώματα μιας σειράς λέξεων. Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές αξιολόγησαν την ταχύτητα της σκέψης και την ικανότητα συγκέντρωσής τους.
Στο δεύτερο τεστ χρησιμοποιήθηκαν βασικές αριθμητικές ερωτήσεις, για να αξιολογηθεί η γνωστική ταχύτητα και η λειτουργική μνήμη τους.
Τα αποτελέσματα
Οι επιδόσεις των φοιτητών στη διάρκεια των ημερών με φυσιολογική θερμοκρασία ήταν παραπλήσιες. Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν όταν άρχισε ο καύσωνας.
Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τους φοιτητές που ζούσαν στα κλιματιζόμενα δωμάτια, όσοι ζούσαν στα μη κλιματιζόμενα είχαν:
* Κατά 13,4% πιο αργούς χρόνους αντίδρασης στο τεστ των χρωμάτων των λέξεων
* Κατά 13,3% χαμηλότερη βαθμολογίας στα τεστ των μαθηματικών
Μάλιστα οι διαφορές αυτές επέμειναν και τις δύο ημέρες της δροσιάς. Αυτό αποδίδεται στο ότι δεν μειώθηκε η εσωτερική θερμοκρασία των φοιτητικών εστιών.
Η μελέτη αυτή δεν αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο καύσωνας προκαλεί τις μειωμένες νοητικές λειτουργίες. Ωστόσο δείχνει μια ισχυρή συσχέτιση σε νέους και υγιείς ανθρώπους.
Το εύρημα αυτό, λένε οι ερευνητές πρέπει να προβληματίσει για το τι μπορεί να συμβαίνει στους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine.