Οι ερευνητές του Κέντρου Ύπνου “Viterbi” στην Καλιφόρνια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στα άτομα που για να κοιμηθούν λαμβάνουν υπνωτικά χάπια, αφού: «η έρευνα μας» λέει ο επικεφαλής των επιστημόνων, Ντάνιελ Κρίπκε, τα υπνωτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατο, ενώ αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.»
Η έρευνα στηρίχθηκε στη μελέτη 8 από τα πιο διαδεδομένα ευρέως χρησιμοποιούμενα υπνωτικά χάπια, μεταξύ των οποίων και 4 σύγχρονα που θεωρούνται πιο ασφαλή (επειδή έχουν μικρότερη διάρκεια δράσης). Η μελέτη των υπνωτικών περιελάμβανε βενζοδιαζδεπίνες, μη-βενζοδιαζεπίνες, βαρβιτουρικά, ηρεμιστικά κ.α.
Επί δυόμιση χρόνια σύγκριναν τους τακτικούς χρήστες των υπνωτικών χαπιών με μια άλλη ομάδα ατόμων που δεν λάμβαναν υπνωτικά χάπια. Τα άτομα των 2 ομάδων είχαν παρόμοια υγεία, ηλικία (από 18 – 54 ετών) και φύλλο. Συνολικά καλύφθηκαν 34.000 άτομα, εκ των οποίων οι 10.500 έπαιρναν υπνωτικά χάπια.
Όσοι έπαιρναν ακόμη και 1 μέχρι και 18 χάπια τον χρόνο, είχαν αυξημένο κίνδυνο για θάνατο κατά 3,6 φορές περισσότερο. Όσοι έπαιρναν από 18 μέχρι και 132 χάπια ετησίως, είχαν υπερτετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου, και όσοι ξεπερνούσαν τα 132 υπνωτικά χάπια τον χρόνο, ανέβαζαν τις πιθανότητες πάνω από το πενταπλάσιο.
Το ποσοστό των νέων καρκίνων ήταν κατά 35% υψηλότερο, σε όσους έπαιρναν τουλάχιστον 132 χάπια τον χρόνο, δηλαδή ένα υπνωτικό χάπι κάθε τρείς ημέρες. Πάντως οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν μπορούν να αποδείξουν πως τα υπνωτικά είναι η βασική αιτία για τους περισσότερους θανάτους, αφού υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο.
Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι το 10% του ενήλικου πληθυσμού, παίρνουν υπνωτικά χάπια και οι ερευνητές υπολογίζουν ότι 507.000 θάνατοι μπορεί να έχουν άμεση σχέση με αυτό. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι πέραν από τον καρκίνο (κυρίως καρκίνο αίματος, πνευμόνων, προστάτη, και εντέρου) που τα υπνωτικά χάπια συντομεύουν τη ζωή κάποιου. Τα υπνωτικά χάπια αυξάνουν την κατάθλιψη, τις αυτοκτονικές τάσεις, ενώ είναι πιθανόν να ευθύνονται για την καρδιακή δυσλειτουργία και να προκαλέσουν προβλήματα στον οισοφάγο και το στομάχι.
Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως ότι όσοι άνθρωποι έχουν θέμα με τις διαταραχές στον ύπνο τους και δεν μπορούν να κοιμηθούν, καλά θα έκαναν να έχουν τα υπνωτικά χάπια ως έσχατη λύση και να δοκιμάσουν άλλες μεθόδους, όπως η ψυχολογική συμβουλευτική θεραπεία, οι τεχνικές χαλάρωσης κ.α. Σε καμία περίπτωση, αναφέρουν, δεν θα πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπνωτικά χάπια δίχως τη συμβουλή και τη συνταγή γιατρού. Αλλά και για τη διακοπή των χαπιών πάλι ο γιατρός είναι υπεύθυνος να το κάνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην κατηγορία
μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του προστάτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του εντέρου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
δεν μπορείς να κοιμηθείς; έχεις αυπνία;
αυπνίες: τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο Μορφέας δεν μας χαιδεύει τα μάτια