Iatropedia

Ο καρκίνος του μαστού χτυπά και τους άνδρες

Ένα γονίδιο και μάλιστα μεταλλαγμένο, ευθύνεται για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Μην παραξενεύεστε, ο καρκίνος του μαστού χτυπάει και τους άνδρες και μάλιστα οι επιστήμονες προσανατολίζονται, οι όποιες μορφές θεραπείας του συγκεκριμένου είδους καρκίνου, να έχουν στόχο το συγκεκριμένο γονίδιο.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Νικ Ορ του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου (συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής του ίδιου Ινστιτούτου Κώστας Μητσόπουλος|), μελέτησε το DNA 823 ανδρών καρκινοπαθών με καρκίνο του μαστού και βρήκε ότι οι μεταλλάξεις σε ένα μόνο γονίδιο (RAD51B) παίζουν κρίσιμο ρόλο στη νόσο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισής της έως 50%. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών ειδικά για τους άνδρες.

Μέχρι τώρα πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις αιτίες του ανδρικού καρκίνου του μαστού (που έχει παρόμοια πρόγνωση με αυτή που έχει η νόσος στις γυναίκες) και η νέα μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στο γενετικό υπόβαθρο της ασθένειας. Προ καιρού είχε βρεθεί το πρώτο μεταλλαγμένο γονίδιο (BRCA2) που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Όσοι άνδρες θεωρούνται ότι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, επειδή ήδη έχουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA2, θα πρέπει πλέον να ελέγχουν αν έχουν μετάλλαξη και στο γονίδιο RAD51B, που μόλις ανακαλύφθηκε ότι επίσης εμπλέκεται στη νόσο.