Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προσβάλλει ολοένα περισσότερους νέους, προειδοποιούν οι ειδικοί
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανιχνεύεται σε ολοένα πιο προχωρημένο στάδιο και σε νεότερους ανθρώπους, γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην αντιμετώπισή του, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Αναλύοντας δεδομένα της περιόδου 1995-2019 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ποσοστό των ασθενών που διαγιγνώσκονται με προχωρημένη νόσο αυξήθηκε:
- Από 52% στα μέσα της δεκαετίας του 2000
- Σε 60% το 2019
Επιπλέον, οι διαγνώσεις σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ 1995 και 2019. Ειδικότερα, οι νέοι αντιπροσωπεύουν πλέον το 20% των νέων περιστατικών, από 11% που ήταν πριν από 25 χρόνια.
Τα σημαντικά αυτά ευρήματα περιέχονται σε έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.
«Γνωρίζαμε ότι αυξάνονται τα περιστατικά στους νέους. Είναι όμως ανησυχητική η τόσο μεγάλη αύξηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Dr. Rebecca Siegel, επιστημονική διευθύντρια Έρευνας του Καρκίνου στην ACS. «Εξίσου απρόσμενο ήταν και το εύρημα για την πιο προχωρημένη νόσο σε όλες τις ηλικίες. Αυτό πρέπει να ενθαρρύνει όλα τα άτομα άνω των 45 να σπεύσουν να εξεταστούν για καρκίνο του παχέος εντέρου».
«Κάποτε ήταν ανήκουστο»
«Δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο να ακούσουμε ή να δούμε έναν νέο άνθρωπο με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου», συνηγόρησε ο Dr. William Dahut, επιστημονικός υπεύθυνος της ACS. «Κάποτε, όμως, ήταν ανήκουστο. Σήμερα όμως έχουμε υψηλό ποσοστό καρκίνων του παχέος εντέρου στις ηλικίες κάτω των 55 ετών».
Αυτή είναι λ.χ. η περίπτωση του ηθοποιού Τσάντγουϊκ Μπόουσμαν που υποδύθηκε τον Μαύρο Πάνθηρα στην ταινία Captain America: Civil War. Ο Μπόουσμαν πέθανε το 2020 από τη νόσο, σε ηλικία μόλις 43 ετών.
Πού οφείλεται, όμως, αυτό το φαινόμενο; Αν και είναι δύσκολο να προταθεί μία συγκεκριμένη αιτία, πιθανώς παίζουν ρόλο οι αλλαγές στη διατροφή ή στο περιβάλλον.
«Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε κανέναν για τον καρκίνο του», έσπευσε να επισημάνει ο Dr. Dahut. «Όταν, όμως, βλέπεις κάτι τέτοιο να συμβαίνει σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι πιθανότερο να άγεται από μία εξωγενή αιτία. Στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου η αιτία αυτή δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τη διατροφή».
Αυξάνεται η επιβίωση
Τα καλά νέα είναι ότι πλέον περισσότεροι ασθενείς επιζούν επί χρόνια με τη νόσο τους. Έτσι, το ποσοστό όσων ξεπερνούν τα 5 χρόνια από τη διάγνωση είναι πλέον 65%, έναντι 50% που ήταν μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Η διαφορά αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση των θεραπειών, εκτιμούν οι ερευνητές.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι αν εφαρμοστεί ευρέως ο προληπτικός έλεγχος που συνιστούν οι γιατροί, μπορούν να σωθούν ακόμα περισσότερες ζωές. Ο έλεγχος αυτός συμπεριλαμβάνει κολονοσκόπηση σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Κρούσματα και θάνατοι στην Ελλάδα
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος στην Ελλάδα. Ετησίως υπολογίζεται ότι ανιχνεύονται σχεδόν 7.900 περιστατικά, που αντιστοιχούν στο 12,2% του συνολικού αριθμού. Περισσότερα από 4.500 ανιχνεύονται σε άνδρες.
Το 2020, εξ άλλου, κόστισε τη ζωή σε 2.774 ανθρώπους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Φωτογραφία: iStock