Iatropedia

Ο καρκίνος του παγκρέατος αυξάνεται γρήγορα στις γυναίκες, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ανησυχητικά ευρήματα νέας, μακροχρόνιας μελέτης στις ΗΠΑ. Πως μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος προσβάλλει ολοένα περισσότερους ανθρώπους, αλλά ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων του είναι αισθητά ταχύτερος στις γυναίκες, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας διαχρονικά στοιχεία από μία βάση δεδομένων που περιέχει το ιατρικό ιστορικό του 65% του αμερικανικού πληθυσμού, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα ευρήματα ανησυχητικά, δεδομένου ότι ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά έχει φτωχή πρόγνωση. Ακόμα χειρότερα, δε, ενώ παρατηρείται αργή αλλά σταθερή βελτίωση στα ποσοστά επιβίωσης από τη νόσο, η βελτίωση αυτή αφορά κυρίως τους άνδρες.

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας μήκους περίπου 15 εκατοστών, που βρίσκεται κάτω και πίσω από το στομάχι. Εκκρίνει ένζυμα και ορμόνες που συμμετέχουν στην πέψη των τροφών και τη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι αρκετά συχνός. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) αναφέρει ότι είναι ο 12ος συχνότερος παγκοσμίως. Το 2020 καταγράφηκαν παγκοσμίως περισσότερα από 495.000 κρούσματα και 466.000 θάνατοι εξαιτίας του.

Ωστόσο στη χώρα μας ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πολύ συχνότερος. Το 2020 ήταν ο έκτος συχνότερος σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO).

Υπολογίζεται ότι εκείνη τη χρονιά καταγράφηκαν περισσότερα από 2.300 περιστατικά, τα 1.060 εκ των οποίων σε γυναίκες. Την ίδια χρονιά καταγράφηκαν και περισσότεροι από 2.000 θάνατοι από τη νόσο. Η θνησιμότητά του τον φέρνει στην 4η θέση των καρκίνων που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους στην Ελλάδα.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Gastroenterology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν τις διαγνώσεις καρκίνου της περιόδου 2001-2018, εντοπίζοντας συνολικώς 454.611 περιστατικά καρκίνου του παγκρέατος.

Αναλύοντας στη συνέχεια τον αριθμό των περιστατικών κατ’ έτος, διαπίστωσαν ότι αυξανόταν χρόνο με το χρόνο και στα δύο φύλα. Εν τούτοις, τα περιστατικά στις γυναίκες  ηλικίας κάτω των 55 ετών αυξάνονταν κατά 2,4% περισσότερο απ’ ό,τι στους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, η αύξηση ήταν παραπλήσια.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι στις γυναίκες ήταν περισσότεροι οι καρκίνοι στην κεφαλή του παγκρέατος. Ήταν επίσης αυξημένα τα αδενοκαρκινώματα.

Μολονότι, εξ άλλου, η θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος μειωνόταν στους άνδρες, στις γυναίκες ήταν σταθερή.

«Ο καρκίνος του παγκρέατος αυξάνεται γρήγορα μεταξύ των γυναικών. Είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω για να καταλάβουμε που οφείλεται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Srinivas Gaddam, από το Κέντρο Καρκίνου Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Η προστασία και τα ύποπτα συμπτώματα

Ο Dr. Gaddam επισήμανε ότι η αύξηση δεν είναι πολύ μεγάλη. Ίσως θα μπορούσε να αντιστραφεί με τη λήψη μέτρων που μειώνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του παγκρέατος, όπως:

Όσον αφορά τα ύποπτα συμπτώματα, ο χρόνιος πόνος στην κοιλιά συνήθως δεν οφείλεται στον παγκρεατικό καρκίνο, τόνισε. Όσοι όμως έχουν ίκτερο, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή/και πόνο στην κοιλιά που αντανακλάται στην πλάτη καλό είναι να ελέγχονται από έναν γιατρό. Και αυτό διότι, ακόμα κι αν δεν τα προκαλεί ο καρκίνος του παγκρέατος, μπορεί να ευθύνεται άλλο σοβαρό νόσημα.

Φωτογραφία: iStock