Ο καρκίνος του θυρεοειδούς σχετίζεται με χημικά που υπάρχουν παντού γύρω μας
Ορισμένα «παντοτινά χημικά» που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα δωμάτια του σπιτιού μας μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του θυρεοειδούς, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη με εθελοντές με και χωρίς αυτή τη μορφή καρκίνου διαπίστωσαν πως οι ασθενείς είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φέρουν παντοτινά χημικά στον οργανισμό τους.
Με τον όρο παντοτινά χημικά περιγράφονται οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS). Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Χημική Υπηρεσία (ECHA), πρόκειται για πολυμελή ομάδα χιλιάδων συνθετικών χημικών που δημιούργησαν οι άνθρωποι για να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες τους.
Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ευρύτατα, αλλά με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται σε ανθρώπους και περιβάλλον. Αποκαλούνται, δε, παντοτινά χημικά επειδή είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Επιπλέον, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του καρκίνου, εξηγεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).
Τα παντοτινά χημικά χρησιμοποιούνται ευρέως από τη δεκαετία του 1940. Χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν από τα αντικολλητικά σκεύη στην κουζίνα έως τα αδιάβροχα στο υπνοδωμάτιο. Στο περιβάλλον υπάρχουν μεταξύ άλλων στο πόσιμο νερό, στα τρόφιμα και στο χώμα.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση eBioMedicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από 88 πάσχοντες από καρκίνο του θυρεοειδούς και από 88 υγιείς συνομηλίκους τους. Οι υγιείς εθελοντές ήταν ανάλογου σωματικού βάρους, φύλου, φυλής και είχαν ανάλογες καπνιστικές συνήθειες, ώστε να είναι πιο αξιόπιστη η σύγκριση μεταξύ τους.
Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 46 χρόνια. Όλοι τους κατάγονταν από τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.
Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Mount Sinai, της Νέας Υόρκης, εξέτασαν στα δείγματα αίματος οκτώ παντοτινά χημικά. Οι μετρήσεις έδειξαν πως όσοι εθελοντές είχαν εκτεθεί σε ένα είδος PFAS που λέγεται n-PFOS (υπερφθορο-οκτανοσουλφονικό οξύ) είχαν κατά 56% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς.
Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε με περαιτέρω αναλύσεις σε υποομάδα 31 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο εντός του τελευταίου έτους πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη. Οι αναλύσεις αυτές έδειξαν επίσης πως υπήρχε θετική συσχέτιση του καρκίνου του θυρεοειδούς με ορισμένα ακόμα παντοτινά χημικά:
- Το διακλαδισμένο υπερφθορο-οκτανοσουλφονικό οξύ
- Το υπερφθορο-νονανοϊκό οξύ
- Το υπερφθορο-οκτυλοφωσφονικό οξύ
- Το γραμμικό υπερφθορο-εξανοσουλφονικό οξύ
«Σχεδόν αδύνατον να τα αποφύγουμε»
Τα ευρήματα αυτό «επιβεβαιώνουν ότι τα PFAS συνιστούν υγειονομική κρίση», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Lauren Petrick, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai.
Υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη να μειωθεί και ει δυνατόν να εξαλειφθεί η έκθεσή μας στα παντοτινά χημικά, πρόσθεσε.
«Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγει κάποιος τα PFAS στις καθημερινές δραστηριότητές του», παραδέχθηκε. «Ελπίζουμε ότι τα νέα ευρήματα θα αυξήσουν την ενημέρωση για τη σοβαρότητα του προβλήματος και θα οδηγήσουν σε αλλαγές στη βιομηχανία που θα τα περιορίσουν».
Φωτογραφία: iStock