Iatropedia

Ο κορωνοϊός αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Ποιοι κινδυνεύουν

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να διαγνωστεί κάποιος με σακχαρώδη διαβήτη, μετά την νόσησή του από τον κορωνοϊό. Τι αναφέρουν ιατροί από την Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Αν έχετε περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, καλό είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη μετά την ανάρρωσή σας, συνιστούν ειδικοί από τις ΗΠΑ.

Σε νέα μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν η COVID-19 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου τους 12 μήνες μετά την αρχική ανάρρωση. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός παρουσιάζει διαβάθμιση, αναλόγως με τη σοβαρότητα της λοίμωξης που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η COVID δεν είναι μια απλή λοίμωξη, που κάνει τον κύκλο της και περνάει. Σημαντικό ποσοστό ασθενών απομένει με νέα προβλήματα εξαιτίας της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τα προβλήματα αυτά εκδηλώνονται μετά την οξεία φάση της, δηλαδή μετά τις πρώτες 30 ημέρες, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Όπως εξηγούν, ανέλυσαν στοιχεία από βάση δεδομένων που περιλαμβάνει περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ. Οι 181.280 από αυτούς νόσησαν από τον κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021.

Τα ευρήματα

Τους 12 μήνες που ακολούθησαν την αρχική λοίμωξη, οι αναρρώσαντες είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με σακχαρώδη διαβήτη, σε σύγκριση με όσους δεν είχε μολύνει ο κορωνοϊός. Είχαν επίσης κατά 85% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Οι κίνδυνοι αυτοί ίσχυαν ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας των αναρρωσάντων. Ίσχυαν επίσης ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματός τους. Με άλλα λόγια, παρατηρήθηκαν ανεξάρτητα από το αν ήσαν λιποβαρείς, με φυσιολογικό σωματικό βάρος, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Αντιθέτως, όσο πιο σοβαρή ήταν η λοίμωξη που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη. Ακόμα, όμως, και οι εθελοντές με ήπια COVID, που δεν χρειάσθηκαν καθόλου νοσηλεία στο νοσοκομείο, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως, διέτρεχαν όσοι είχαν χρειασθεί εισαγωγή στην εντατική λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους.

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης συμφωνούν με τα ευρήματα προγενέστερων ερευνών. Αναδεικνύουν δε την ανάγκη ώστε ασθενείς που έχει νοσήσει ο κορωνοϊός, να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη ακόμη και ένα έτος μετά την οξεία λοίμωξη, τονίζουν επιστήμονες από το ΕΚΠΑ και το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

«Τέτοιου είδους σύσταση δεν έχει περάσει ακόμη στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Προφανώς χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αποσαφηνιστεί πλήρως τι συμβαίνει παθοφυσιολογικά», διευκρινίζουν οι ιατροί Λίνα Πάσχου, Βασιλική Βασιλείου,  Γεωργία Κάσση, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). «Όμως, είναι ήδη σημαντική η αυξημένη ευαισθησία γιατρών και ασθενών για την πιθανότητα διάγνωσης νέων περιπτώσεων σακχαρώδους διαβήτη μετά από COVID-19».

Φωτογραφία: iStock