Ο κορωνοϊός απειλεί τη ζωή ακόμα και 1 χρόνο μετά την ανάρρωση. Ποιοι κινδυνεύουν

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ οι οποίοι παρακολούθησαν επί έναν χρόνο χιλιάδες ασθενείς, με ή χωρίς κορωνοϊό. Πόσοι αναρρώσαντες έχασαν τη ζωή τους και από ποια αιτία.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι τόσο καταιγιστική και απρόβλεπτη, ώστε ουδείς γνωρίζει πόσο βαριά ή ελαφριά θα την περάσει, ούτε τι «κουσούρια» θα του αφήσει.

Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η μάχη εναντίον της δεν τελειώνει όταν αναρρώσουν οι ασθενείς. Τουλάχιστον όχι για εκείνους που αρρώστησαν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους μέσα στον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με όσους δεν νόσησαν ποτέ, προειδοποιούν οι ερευνητές. Και όσο νεότεροι ήταν όταν νόσησαν βαριά, τόσο το χειρότερο.

«Αν το καλοσκεφτούμε, αυτή είναι μία επιπλοκή που δεν την ξέραμε. Δυστυχώς είναι η υπέρτατη επιπλοκή: να κινδυνεύεις να πεθάνεις την στιγμή που έγινες καλά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Arch Mainous, καθηγητής στο Τμήμα Υγείας της Κοινότητας & Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μόνο σε μία στις πέντε περιπτώσεις η αιτία θανάτου οφειλόταν σε πρόβλημα υγείας, το οποίο σχετίζεται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Όλοι οι άλλοι θάνατοι οφείλονταν σε φαινομενικώς άσχετα αίτια.

Η νέα μελέτη

Ο Dr. Mainous και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 13.638 ενήλικες ασθενείς, τους οποίους εξέτασαν στην Κλινική του πανεπιστημίου μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2020. Από αυτούς:

  • Οι 178 εκδήλωσαν σοβαρή COVID-19
  • Οι 246 εκδήλωσαν ήπια έως μέτρια COVID-19
  • Οι 13.214 έπασχαν από άλλα προβλήματα υγείας

Οι 8.801 από τους εθελοντές είχαν ηλικία κάτω των 65 ετών και οι υπόλοιποι ήταν ηλικιωμένοι.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί ένα χρόνο την πορεία της υγείας τους. Στο μεσοδιάστημα, οι 2.686 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Ανά κατηγορία αρχικής νόσου οι θάνατοι ήταν:

  • 92 (ή ποσοστό 52,2%) στην ομάδα των ασθενών που είχαν περάσει βαριά COVID-19
  • 39 (ή ποσοστό 15,9%) στην ομάδα των ασθενών με ήπια έως μέτρια COVID-19
  • 2.554 (ή ποσοστό 19,3%) στους πάσχοντες από άλλα προβλήματα υγείας

Ζήτημα ζωής και θανάτου

Όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία, η βαρύτητα της λοίμωξης που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός συσχετιζόταν άμεσα με την επιβίωση των ασθενών.

Στην πραγματικότητα, όσοι είχαν νοσηλευθεί λόγω της COVID-19 είχαν κατά μέσον όρο 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους μέσα στον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό. Διέτρεχαν επίσης 1,87 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν αρρωστήσει ελαφρά από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ο κίνδυνος θανάτου παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με την ηλικία. Ειδικότερα, στους νεαρούς και μεσήλικες ασθενείς που νοσηλεύθηκαν λόγω COVID-19 ήταν:

  • 3,33 φορές υψηλότερος, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν νόσησαν από τον κορωνοϊό
  • 2,83 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με όσους είχαν νοσήσει ελαφρά

Αντίστοιχα, στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) ήταν:

  • 2,17 φορές μεγαλύτερος, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που δεν νόσησαν από τον κορωνοϊό
  • 1,41 φορές μεγαλύτερος, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που είχαν νοσήσει ελαφρά

Οι αιτίες θανάτου

Από τι πέθαναν όμως όλοι αυτοί οι ασθενείς; «Το σχεδόν 20% έχασαν τη ζωή τους από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά αίτια», απαντά ο Dr. Mainous. «Αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός πλήττει κυρίως το αναπνευστικό, την καρδιά και τα αγγεία».

Ωστόσο, «είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι το σχεδόν 80% χάνουν τη ζωή τους από άλλα, μη σχετιζόμενα με τον κορωνοϊό προβλήματα υγείας», συνέχισε. «Αυτό υποδηλώνει ότι η βιολογική επίθεση της COVID-19 και η καταπόνηση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική».

Επειδή, όμως, τα αίτια αυτά δεν συσχετίζονται με τον κορωνοϊό, η απώλεια των ασθενών δεν αποδίδεται στον φονικό ιό, πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Medicine. Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει πως όσοι αναρρώνουν από τη βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νέας εισαγωγής στο νοσοκομείο μέσα σε 6 μήνες από το αρχικό εξιτήριο.

Φωτογραφία: iStock