Οι άνθρωποι που βασανίζονται από επίμονο «βουητό» ή «κουδούνισμα» στα αυτιά τους, ξέρουν καλά πόσο δύσκολη είναι η ζωή μαζί του. Τώρα, μια νέα υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός Covid-19, μπορεί να επιδεινώνει τις εμβοές των ώτων, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του. Δεν αποκλείεται επίσης να τις προκαλεί κιόλας σε μερικούς ασθενείς.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, πολλοί πάσχοντες από εμβοές ταλαιπωρούνται και από τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η πανδημία στον τρόπο ζωής μας.
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Μπορεί να προκαλεί και μόνιμη απώλεια ακοής
Εμβοές: Τι είναι το «κουδούνισμα» στα αυτιά – Αίτια και αντιμετώπιση
Τι είναι οι εμβοές
Οι εμβοές των αυτιών είναι η αίσθηση ότι ο πάσχων ακούει συνεχώς κάποιον θόρυβο (λ.χ. βουητό ή κουδούνισμα) στα αυτιά και στο κεφάλι του. Ωστόσο εξωτερικός θόρυβος δεν υπάρχει.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, το «κουδούνισμα» στα αυτιά είναι μία πολύ συχνή χρόνια διαταραχή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 12-30% των ενηλίκων.
Αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, είναι πιο συχνό στους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν επίσης την ηλικιακή ομάδα υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Οι εμβοές έχουν πολύπλοκη συσχέτιση με την συναισθηματική επιβάρυνση. Μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το ένα το άλλο. Οι εμβοές σχετίζονται επίσης με την μειωμένη συναισθηματική ευεξία, την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές.
Πως θα μπορούσε να επιδράσει ο κορωνοϊός
Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι ο νέος κορωνοϊός θα μπορούσε να επιβαρύνει τους πάσχοντες, λόγω της συναισθηματικής επιβάρυνσης που επιφέρει. Θέλησαν επίσης να εξετάσουν αν ο κορωνοϊός τούς επιβαρύνει και έμμεσα, μέσω των περιορισμών και των δυσκολιών στην καθημερινότητα.
Έτσι, εξέτασαν 3.103 ασθενείς με εμβοές των αυτιών, από 48 χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι προέρχονταν από ΗΠΑ και Ευρώπη. Το 8% από αυτούς είχαν νοσήσει εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, ενώ άλλο ένα 8% είχαν ύποπτα συμπτώματα.
Από τους ασθενείς με εμβοές που νόσησαν εξαιτίας του νέου ιού, το 40% ανέφεραν ότι το «κουδούνισμα» που άκουγαν επιδεινώθηκε. Απ’ όσους είχαν ύποπτα συμπτώματα, πολλοί ανέφεραν επιδείνωση των εμβοών τους. Την επιδείνωση αυτή απέδωσα στο άγχος τους, μήπως έχουν κολλήσει τον επικίνδυνο ιό.
Επιπλέον, μικρός αριθμός ασθενών (συνολικώς επτά) είπαν ότι ανέπτυξαν το «κουδούνισμα» μετά την εκδήλωση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Πιο ενοχλητικές εμβοές
Πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης πως οι εμβοές τους έχουν γίνει πιο ενοχλητικές από τότε που άρχισε η πανδημία. Η επιδείνωση ήταν πιο εμφανής σε όσους είχαν «πολύ» και «πάρα πολύ» ενοχλητικές εμβοές. Μετά την πανδημία:
- «Πολύ ενοχλητικό» «κουδούνισμα» στα αυτιά δήλωσε πως έχει το 24% των ερωτηθέντων (έναντι 17% πριν από την πανδημία)
- «Πάρα πολύ» ενοχλητικό «κουδούνισμα» στα αυτιά δήλωσε πως έχει το 13% των ερωτηθέντων (έναντι 7% πριν από την πανδημία)
Επιπλέον, το 25% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν επιδεινώσει τις εμβοές τους. Το πρόβλημα αυτό γινόταν ακόμα εντονότερο, όταν χρειαζόταν να μπουν σε καραντίνα.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις εμβοές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Eldre Beukes, από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Κέιμπριτζ. «Στους εσωτερικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνονται το εντεινόμενο άγχος και τα συναισθήματα μοναξιάς. Στους εξωτερικούς, η διαταραχή της καθημερινής ρουτίνας».
Και συνέχισε: «Καθώς εξαπλώνεται το δεύτερο κύμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πασχόντων στους γιατρούς. Κυρίως όταν παρουσιάζουν επιδείνωση της κατάστασής τους ή τις πρωτοεμφανίζουν όταν εκδηλώσουν τη λοίμωξη Covid-19».
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Public Health.