Ο νέος κορωνοϊός δεν μολύνει απλώς τα κύτταρά μας, αλλά ενδέχεται σε μερικές περιπτώσεις να αλλοιώνει το DNA τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Ο ισχυρισμός αυτός είναι αμφιλεγόμενος. Όταν τον περασμένο Δεκέμβριο η ίδια επιστημονική ομάδα είχε δημοσιεύσει τα πρώτα σχετικά ευρήματα, είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Οι επικριτές της έλεγαν, ότι τροφοδοτούσε τους αστήρικτους ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια mRNA μπορούν να αλλοιώσουν το DNA μας. Οι ερευνητές αντέτειναν ότι το πρόβλημα ήταν ο κορωνοϊός που παραμένει για μήνες στο σώμα και όχι τα εμβόλια που σύντομα αποβάλλονται.
Την περασμένη εβδομάδα, οι επιστήμονες δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS νέα ευρήματα τα οποία, όπως διατείνονται, ενισχύουν την άποψή τους.
«Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία. Δεν μιλάμε πια μόνο για πειράματα στο εργαστήριο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Rudolf Jaenisch, καθηγητής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το φημισμένο ΜΙΤ). «Ο κορωνοϊός μπορεί να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου».
Όπως εξήγησε, έναυσμα για την έρευνα αποτέλεσε η διαπίστωση ότι πολλοί ασθενείς που περνούν την Covid-19, υποφέρουν για μήνες εξαιτίας της. Κάποιοι έχουν επίμονα συμπτώματα. Άλλοι μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία. Μερικοί χάνουν ακόμα και τη ζωή τους, πολύ καιρό μετά την αρχική, οξεία νόσο.
Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν θετικοί στις εξετάσεις για τον κορωνοϊό, παρότι έχουν θεωρητικώς αναρρώσει. Το πιο παράδοξο, όμως, είναι πως ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να πολλαπλασιάζεται στο σώμα τους ώστε να συντηρεί τα συμπτώματα. Ούτε είναι μεταδοτικοί.
Πειράματα στο εργαστήριο
Για να καταλάβουν τι συμβαίνει, οι ερευνητές έκαναν πρώτα πολύπλοκα πειράματα με ανθρώπινα κύτταρα σε δοκιμαστικούς σωλήνες στο εργαστήριο.
Όπως διαπίστωσαν, ένα ένζυμο που υπάρχει στα κύτταρα μπορεί να «αντιγράψει» τις αλληλουχίες από το γενετικό υλικό (RNA) του κορωνοϊού και να τις μεταφέρει στα ανθρώπινα χρωμοσώματα. Το ένζυμο αυτό λέγεται ανάστροφη τρανσκριπτάση (ή αντίστροφη μεταγραφάση).
Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις προηγμένες μεθόδους ανάλυσης του γενετικού υλικού για να εξετάσουν αν όντως μπορεί το RNA του κορωνοϊού να μεταγραφεί και να ενσωματωθεί στο DNA των ανθρώπινων κυττάρων. Και με τις τρεις μεθόδους, η απάντηση ήταν καταφατική.
Στη συνέχεια, εξέτασαν δείγματα ιστών από ασθενείς με επίμονα συμπτώματα εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Σε ορισμένα από αυτά βρήκαν ενδείξεις πως όντως είχε συμβεί αλλοίωση του DNA των κυττάρων τους.
Πολλά ερωτήματα
Αν τα νέα ευρήματα επαληθευτούν, θα σημαίνουν άραγε ότι μπορεί μερικοί άνθρωποι που θα εκδηλώσουν τη νόσο Covid-19 να μείνουν μολυσμένοι με τον κορωνοϊό για πάντα; «Εξαρτάται από την επιβίωση των αλλοιωμένων κυττάρων», απαντά ο Dr. Jaenisch. «Τα περισσότερα ανθρώπινα κύτταρα πεθαίνουν σύντομα μετά τη μόλυνσή τους. Ωστόσο μερικά σε ιστούς εκτός πνευμόνων, μπορεί να επιμείνουν για περισσότερο καιρό. Ωστόσο επ’ αυτού είναι ακόμα έμμεσες οι ενδείξεις που έχουμε στα χέρια μας».
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές λένε πως τα ευρήματά τους γεννούν πολλά ερωτήματα. Αν όντως συμβαίνει αυτή η ενσωμάτωση, μπορεί να επηρεαστεί η πορεία της νόσου Covid-19; Μπορεί να εξηγεί την επίμονη Covid-19 που έχουν σχεδόν ένας στους δέκα ασθενείς; Ποιες θα μπορούσαν είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της; Και πως θα μπορούσε να επηρεάσει τον σχεδιασμό νέων θεραπειών εναντίον της νόσου;
«Προς το παρόν αυτά είναι θεωρητικά. Δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ο κορωνοϊός αλλοιώνει το DNA μας. Υπάρχουν απλώς μερικές έμμεσες ενδείξεις», απαντά ο Dr. Davey Smith, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
«Ακόμα, όμως, κι αν συμβαίνουν όλ’ αυτά, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις», προσθέτει. «Ας μην ξεχνάμε ότι κυκλοφορούν ευρύτατα εδώ και αιώνες άλλοι κορωνοϊοί, οι οποίοι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Επομένως μπορεί κάλλιστα και αυτοί να έχουν την ίδια δράση, χωρίς να συμβαίνει κάτι φοβερό. Ει μη τι άλλο, το 10% του ανθρώπινου γονιδιώματος αποτελείται από τον γενετικό κώδικα αρχαίων ιών, που πέρασαν σε αυτό στο διάβα των αιώνων».