Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται και από αυτό το τμήμα του σώματος

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΔΥ
Επιστήμονες από το ΕΚΠΑ παρουσιάζουν τα ευρήματα μελέτης που υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μόνο από τα εκκρίματα του αναπνευστικού συστήματος.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός θεωρείται πρωτίστως μία νόσος του αναπνευστικού. Ωστόσο έχει αναδειχθεί σε μία πολυσυστηματική νόσο, που πλήττει πολλαπλά όργανα του οργανισμού.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine αποκαλύπτει πως προσβάλλει και ένα άγνωστο έως πρότινος τμήμα του σώματος. Το ίδιο τμήμα, όμως, μπορεί να αποτελεί και εστία διασποράς του ιού.

Το εν λόγω τμήμα του σώματος είναι η στοματική κοιλότητα. Είναι γνωστό ότι το σάλιο μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα κορωνοϊού, γι’ αυτό διενεργούνται διαγνωστικά τεστ και με δείγμα από το στόμα. Ωστόσο η προέλευση του κορωνοϊού στο σάλιο παρέμενε αβέβαιη, αφού ο κορωνοϊός εντοπίζεται σε αυτό ακόμα και αν ένας φορέας του δεν έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό. Αυτός εξ άλλου ήταν και ο λόγος που διεξήχθη η νέα μελέτη.

Τα ευρήματά της συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Αναλύσεις στο εργαστήριο

Όπως αναφέρουν, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξακριβώσουν εάν ο κορωνοϊός προέρχεται από εστίες εκτός του στόματος ή βρίσκεται στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και των σιελογόνων αδένων.

Αρχικά αναζήτησαν στα κύτταρα από βλεννογόνο στοματικής κοιλότητας ορισμένους υποδοχείς. Οι υποδοχείς είναι πρωτεΐνες απαραίτητες για την είσοδο του κορωνοϊού στο εσωτερικό των κυττάρων. Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες αναζήτησαν τους υποδοχείς ACE2 και TMPRSS2.

Όπως διαπίστωσαν, όχι μόνο υπήρψαν κύτταρα που διέθεταν τον ένα από τους υποδοχείς, αλλά μερικά διέθεταν και τους δύο!

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και σάλιο από ασθενείς με ήπια ή μέτριας βαρύτητας Covid-19. Σε πολλούς από αυτούς βρήκαν αντίγραφα του RNA του ιού στα εν λόγω δείγματα. Μάλιστα ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στα δείγματα των περισσότερων από τους 35 ασθενείς που είχαν συμπτώματα, όπως απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Μία βασική ερώτηση ήταν αν μπορεί να μολύνει υγιή κύτταρα ο κορωνοϊός, που βρίσκεται σε τέτοιου είδους δείγματα από ασυμπτωματικά άτομα. Οι ερευνητές εξέτασαν και αυτή την παράμετρο, διαπιστώνοντας πως τα δύο από οκτώ δείγματα ασυμπτωματικών ατόμων που εξέτασαν, είχαν αυτή τη δυνατότητα.

Η σημασία των ευρημάτων

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μολύνει απ’ ευθείας τα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας και των σιελογόνων αδένων. Αυτό εξηγεί:

  • Γιατί ο κορωνοϊός μπορεί να ανιχνευθεί σε δείγματα σίελου
  • Γιατί πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως απώλεια γεύσης, ξηροστομία, και έλκη στόματος

Επιπλέον, υποδηλώνουν ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του μπορεί να τον μεταδίδουν μέσω του σιέλου. Επομένως, ο σίελος πιθανώς διαδραματίζει ένα σημαντικό και υποτιμημένο ρόλο στην διασπορά του ιού, σημειώνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.