Iatropedia

Ο κορωνοϊός οδηγεί στον διαβήτη: Πόσα κρούσματα οφείλονται στον επικίνδυνο ιό

Ποιοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν κινδυνεύουν εξίσου όλοι οι πάσχοντες από αυτήν, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φύλο και η βαρύτητα της αρχικής COVID-19 παίζουν καθοριστικό ρόλο στις πιθανότητες να αναπτυχθεί διαβήτης.

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε εκείνα που συσχετίζουν τις δύο παθήσεις. Αποδεικνύουν επίσης πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κορωνοϊός μόνο μία απλή λοίμωξη του αναπνευστικού δεν προκαλεί.

«Με τις κοινές αναπνευστικές λοιμώξεις λες «σε μια βδομάδα, οκτώ μέρες, θα είμαι καλά». Ο κορωνοϊός όμως προκαλεί προβλήματα για μια ζωή», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Naveed Z. Janjua, καθηγητής στη Σχολή Πληθυσμιακής & Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

«Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί σίγουρα κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της COVID-19», είπε στους New York Times.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από μία μεγάλη βάση δεδομένων της Βρετανικής Κολομβίας. Τα δεδομένα αφορούσαν:

Η μέση ηλικία των ατόμων αυτών ήταν τα 32 χρόνια (κυμαινόταν από 25 έως 42 ετών). Το 51,2% ήσαν γυναίκες. Οι ασθενείς είχαν νοσήσει από COVID-19 την περίοδο 2020-2021. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε ένα έως δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κορωνοϊός αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη μέσα στον επόμενο χρόνο από την λοίμωξη. Πιο αναλυτικά, στη διάρκεια 257 ημερών παρακολούθησης κατά μέσον όρο καταγράφηκαν:

Οι άνδρες κινδύνευαν περισσότερο από τις γυναίκες. Το ίδιο και όσοι είχαν αρρωστήσει αρκετά βαριά ώστε να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, έναντι όσων δεν είχαν μολυνθεί. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δε, διέτρεχαν όσοι είχαν χρειασθεί νοσηλεία στην εντατική. Σε αυτούς, ο κίνδυνος διαβήτη σχεδόν τριπλασιαζόταν.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη έδειξε πως γενικώς τα άτομα που νόσησε ο κορωνοϊός είχαν κατά 17% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο οι άνδρες είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν νόσησαν από COVID-19. Στις γυναίκες, στατιστικά σημαντικός κίνδυνος παρατηρήθηκε μόνο εφ’ όσον είχαν νοσηλευθεί λόγω του κορωνοϊού.

Πόσα κρούσματα προκαλεί

Οι νοσήσαντες από κορωνοϊό που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες  να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2. Στην πραγματικότητα, είχαν 2,42 φορές περισσότερες πιθανότητες διαβήτη.

Αντίστοιχα, όσοι είχαν εισαχθεί στην εντατική είχαν 3,29 φορές περισσότερες πιθανότητες διαβήτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι απ’ όλα τα κρούσματα διαβήτη, το 3,4% και στα δύο φύλα μπορούσε να αποδοθεί στην COVID-19. Ειδικά στους άνδρες, όμως, o κορωνοϊός θεωρήθηκε υπεύθυνος για το σχεδόν 5% των κρουσμάτων.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η μορφή της νόσου που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και την παχυσαρκία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός τον προκαλεί είτε επειδή βλάπτει απ’ ευθείας το πάγκρεας, είτε επειδή τον ενεργοποιεί σε άτομα που ούτως ή άλλως θα τον εκδήλωναν κάποια στιγμή.

Φωτογραφία: iStock