Αν ο κορωνοϊός σάς έχει κάνει να χάσετε τον ύπνο σας, να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι. Μια νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από ένας στους δύο ενήλικες περνούν δύσκολες νύχτες, στριφογυρίζοντας στα κρεβάτια τους.
Από τους ανθρώπους αυτούς, άλλοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, άλλοι ξυπνάνε συνεχώς και πολλοί βλέπουν εφιάλτες. Για τους ειδικούς, όλα αυτά είναι αναμενόμενα.
«Ο κορωνοϊός έχει φέρει στη ζωή μας πολλούς στρεσογόνους παράγοντες», λέει η κλινική ψυχολόγος Dr. Jennifer Martin, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM). «Αγωνία για την ίδια την πανδημία, ανησυχία για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οικονομικά προβλήματα, δραματική μείωση των κοινωνικών επαφών… Δεν θέλει και πολύ για να ταραχτεί ο ύπνος».
Τη νέα δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες της AASM, σε 2.006 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και πάνω. Το συνολικώς 56% είπαν ότι πάσχουν από αϋπνία λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα:
- Το 57% είπαν ότι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή να μείνουν κοιμισμένοι
- Το 46% είπαν ότι κοιμούνται λιγότερο
- Το 45% είπαν ότι κάνουν ανήσυχο ύπνο
- Το 36% είπαν ότι βλέπουν εφιάλτες
Η αϋπνία λόγω της πανδημίας ήταν συχνότερη στους άνδρες. Την ανέφερε το 59% εξ αυτών, έναντι του 54% των γυναικών. Το υψηλότερο ποσοστό αϋπνίας (70%) παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών. Τα άτομα άνω των 55 ετών, όμως, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν και ότι ξυπνούν συχνά τη νύχτα.
Και οι ασθενείς με COVID
Οι διαταραχές ύπνου είναι εξαιρετικά συχνές και στους ανθρώπους που νοσεί ο κορωνοϊός, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας. Διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασαν συνδυαστικά 44 δημοσιευμένες μελέτες, με συνολικά 54.231 συμμετέχοντες από 13 χώρες.
Όπως διαπιστώθηκε, παγκοσμίως τα προβλήματα ύπνου ταλανίζουν το 35,7% του πληθυσμού. Ωστόσο το ποσοστό μεταξύ όσων νοσούν από COVID-19 φθάνει το 74,8%. Επιπλέον, είναι 36% στους υγειονομικούς και 32,3% στο ευρύ κοινό.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αϋπνία είναι μία κατάσταση διαφορετική από τις περιστασιακές δυσκολίες στον ύπνο που οι περισσότεροι έχουμε σποραδικά. Ένας άνθρωπος θεωρείται ότι πάσχει από αϋπνία όταν οι δυσκολίες στον ύπνο τού προκαλούν προβλήματα την ημέρα, όπως κόπωση και οξυθυμία.
Τι μπορείτε να κάνετε
«Η αϋπνία προκαλείται συχνά από το στρες και από τον τρόπο ζωής. Και τα δύο έχουν αλλάξει σημαντικά κατά την πανδημία», λέει η Dr. Martin. «Για να μην μας καταβάλλει ο κορωνοϊός, όμως, πρέπει να φροντίσουμε να κοιμόμαστε καλά».
Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμόμαστε καλά αυτή τη δύσκολη εποχή είναι να καθιερώσουμε μία υγιή ρουτίνα ύπνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπαίνουμε κάθε μέρα την ίδια ώρα για ύπνο και θα ξυπνάμε την ίδια ώρα. Και αυτό ισχύει για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες».
Καλό είναι επίσης να απενεργοποιείτε το κομπιούτερ και το κινητό σας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν μπείτε για ύπνο. Στη διάρκειά τους να κάνετε κάτι χαλαρωτικό (π.χ. διαβάστε ένα βιβλίο ή κάνετε ένα ζεστό ντους).
Φροντίστε, τέλος, το υπνοδωμάτιό σας να είναι δροσερό (όχι ζεστό), ήσυχο και σκοτεινό, χωρίς τηλεόραση.
Φωτογραφία: iStock