Ο κορωνοϊός βλάπτει το ήπαρ. Τι είδους προβλήματα μπορεί να προκαλέσει
Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ, οι οποίες ενδέχεται να είναι μακροχρόνιες, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Εξετάζοντας μικρή ομάδα ασθενών διαπίστωσαν πως παρουσίαζαν σημαντική ηπατική δυσκαμψία, μία διαταραχή που συνήθως υποδηλώνει μακροχρόνια βλάβη του οργάνου. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να αποσαφηνιστεί αν υποδηλώνει σοβαρή ηπατική νόσο, λένε οι ερευνητές.
Το πόσο εύκαμπτο ή δύσκαμπτο είναι το ήπαρ αποτελεί ένδειξη βλάβης όπως η ίνωση. Η ίνωση είναι η συσσώρευση ουλώδους ιστού που μειώνει τον υγιή ηπατικό ιστό. Με την πάροδο του χρόνου, ο ουλώδης ιστός παρεμποδίζει και την λειτουργία του οργάνου. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ηπατική ανεπάρκεια ή ακόμα και στον καρκίνο του ήπατος.
«Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβες σε πολλά όργανα του σώματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο εγκέφαλος, τα έντερα και το ήπαρ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Theodore Pierce, ακτινολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και διδάσκων στο Κέντρο Υπερηχογραφικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Ο Dr. Pierce πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι επιστήμονες τη διάρκεια της ηπατικής βλάβης που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Δεν έχουμε ακόμα παρακολουθήσει τους ασθενείς μας επί επαρκές χρονικό διάστημα», είπε. «Ο κορωνοϊός υπάρχει πολύ λίγα χρόνια, για να γνωρίζουμε την απώτερη έκβαση των ασθενών. Θεωρητικώς, οι παρατηρούμενες βλάβες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σοβαρό ηπατικό πρόβλημα. Ενδέχεται επίσης οι βλάβες να είναι αθροιστικές και να συνδυάζονται με άλλες παθήσεις, όπως η λιπώδης διήθηση του ήπατος».
Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, λόγω της κακής διατροφής. Προσβάλλει έναν στους τρεις ενήλικες και αποτελεί πλέον μία από τις κύριες αιτίες τελικού σταδίου ηπατικής νόσου.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μελέτη με 131 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ελαστογραφία ήπατος. Πρόκειται για μία εύκολη και ανώδυνη εξέταση, που γίνεται με εξελιγμένα μηχανήματα υπερήχων.
Οι 31 από τους συμμετέχοντες είχαν περάσει την COVID-19. Οι 50 είχαν περάσει την πανδημία χωρίς να νοσήσουν, ενώ οι υπόλοιποι είχαν κάνει ελαστογραφία πριν την πανδημία. Οι εθελοντές που είχαν νοσήσει από COVID-19 εξετάστηκαν τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη (κατά μέσον όρο, είχαν περάσει 44 εβδομάδες).
Η μέση ηλικία ήταν περίπου 53 ετών για όσους είχε νοσήσει ο κορωνοϊός και 55-58 ετών για τους υπόλοιπους εθελοντές.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός σχετιζόταν με πολύ μεγαλύτερη ηπατική δυσκαμψία.
«Τα ευρήματά μας έως στιγμής υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός αφήνει βλάβες στο ήπαρ επί καιρό μετά την οξεία λοίμωξη. Μένει να εξακριβώσουμε πόσο σοβαρές θα είναι αυτές οι βλάβες στο μέλλον», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Firouzeh Heidari, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA 2022). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση μετά από αξιολόγηση.
Φωτογραφία: iStock