Iatropedia

Ο πολύς θόρυβος τη νύχτα πλήττει την υγεία της καρδιάς

Heart attack, man with chest pain suffering at home, health problems concept. Young man with eyes closed holding his chest in discomfort, suffering from chest pain while sitting on bed at home. Elderly and health issues concept

Τι κίνδυνος υπάρχει στους υγιείς, αλλά και σε όσους έχουν ήδη εκδηλώσει έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο θόρυβος στη γειτονιά που μένετε, ιδίως τη νύχτα, μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την υγεία σας πριν και μετά από ένα έμφραγμα, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Η μία διεξήχθη σε εθελοντές ηλικίας κάτω των 50 ετών. Όσοι κατοικούσαν σε γειτονιές που δεν ησύχαζαν ποτέ, μέρα ή νύχτα, ήσαν πιο επιρρεπείς στο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε πως η πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα ήταν λιγότερο ευνοϊκή για τους ασθενείς που δεν μπορούσαν να βρουν ποτέ ησυχία.

«Τα στοιχεία αυτά παρέχουν μερικές από τις πρώτες ενδείξεις για τις επιπτώσεις στην πρόγνωση των ασθενών με έμφραγμα από την έκθεση σε δυνατούς ήχους», δήλωσε η επικεφαλής της δεύτερης μελέτης Dr. Marianne Zeller, καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, στη Γαλλία.

Και οι δύο μελέτες θα παρουσιασθούν αναλυτικά στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2024), στο Λονδίνο.

Οι θόρυβοι τη νύχτα που είναι ανυπόφοροι είναι αυτοί από τις κόρνες και τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, από συναθροίσεις κόσμου κ.λπ.

Η πρώτη μελέτη

Για να εξετάσουν τις επιπτώσεις τους στην καρδιαγγειακή υγεία, επιστήμονες από τη Βρέμη, στη Γερμανία, εξέτασαν το επίπεδο του θορύβου μέρα και νύχτα στις κατοικίες 430 εθελοντών, ηλικίας 50 ετών και κάτω. Όλοι τους είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο με έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πολλοί από τους ασθενείς δεν είχαν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα. Δεν έπασχαν, λχ., από σακχαρώδη διαβήτη, ούτε κάπνιζαν. Ωστόσο είχαν αυξημένες πιθανότητες να ζουν σε θορυβώδεις γειτονιές.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο αστικός θόρυβος μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου εμφράγματος στους νέους χωρίς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η δεύτερη μελέτη

Η δεύτερη μελέτη εστιάσθηκε σε ασθενείς που επέζησαν ενός εμφράγματος. Συνολικώς επρόκειτο για 864 ασθενείς από τη Γαλλία, τους οποίους παρακολούθησαν επί έναν χρόνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν εάν μετά το πρώτο έμφραγμα είχαν κάποιο νέο σοβαρό επεισόδιο, όπως:

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης την θνησιμότητα από προβλήματα καρδιάς μεταξύ τους. Μέτρησαν ακόμα τα επίπεδα του θορύβου μέρα και νύχτα στις γειτονιές τους.

Όπως διαπίστωσαν, με κάθε 10 ντεσιμπέλ (db) επιπλέον στην ένταση του θορύβου, αυξάνονταν κατά 25% οι πιθανότητες νέου καρδιαγγειακού επεισοδίου. Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου όπως:

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ίσως πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τον θόρυβο τη νύχτα όσοι αναρρωνύουν από ένα έμφραγμα, κατέληξε η Dr. Zeller.

Φωτογραφία: iStock