Ο πολύς ύπνος συνδέεται με 69% αυξημένο κίνδυνο άνοιας
Εν ολίγοις, το πότε πέφτουμε για ύπνο και πόσο πολύ κοιμόμαστε μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσουμε άνοια.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 3,7 ετών, 97 άτομα σε μια μελέτη 1.982 ηλικιωμένων ενηλίκων στην Κίνα που ήταν χωρίς άνοια στην αρχή της μελέτης, εν τέλει ανέπτυξαν άνοια.
Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν:
- 69% μεγαλύτερος σε όσους κοιμόντουσαν περισσότερες από 8 ώρες (σε σύγκριση με 7-8 ώρες) και
- διπλάσιος σε εκείνους που πήγαιναν για ύπνο πριν τις 9 μ.μ. (έναντι 10 μ.μ. ή αργότερα)
“Αυτό υποδηλώνει ότι η γνωστική λειτουργία θα πρέπει να παρακολουθείται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που αναφέρουν παρατεταμένη διάρκεια ύπνου, αλλά και προχωρημένη ώρα που πέφτουν για ύπνο”, έγραψαν οι συγγραφείς.
Άνοια: Οι 8 παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο
Σύμφωνα με άλλη έρευνα, οι ενήλικες χωρίς παράγοντες κινδύνου άνοιας, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και η απώλεια ακοής είχαν εγκεφαλική υγεία συγκρίσιμη με εκείνη εκείνων που είναι 10 έως 20 χρόνια νεότεροι από αυτούς.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment, and Disease Monitoring, περιελάμβανε δεδομένα από 22.117 άτομα ηλικίας 18 έως 89 ετών, τα οποία ολοκλήρωσαν την Cogniciti Brain Health Assessment, που αναπτύχθηκε από το Baycrest. Οι συμμετέχοντες έκαναν το τεστ στα σπίτια τους μεταβαίνοντας στον ιστότοπο Cogniciti. Το τεστ διαρκεί περίπου 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί και αποτελείται από ένα ερωτηματολόγιο και τέσσερις γνωστικές εργασίες.
Οι ερευνητές εξέτασαν το πώς οι παρακάτω οκτώ τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια επηρέασαν την απόδοση των συμμετεχόντων στα τεστ μνήμης και προσοχής:
- χαμηλή εκπαίδευση (λιγότερο από απολυτήριο γυμνασίου)
- απώλεια ακοής
- τραυματική εγκεφαλική βλάβη
- κατάχρηση αλκοόλ, ή ουσιών
- υπέρταση
- κάπνισμα (επί του παρόντος ή τα τελευταία τέσσερα χρόνια)
- διαβήτης
- κατάθλιψη
Κάθε παράγοντας προκάλεσε μείωση της γνωστικής λειτουργίας, που ισοδυναμούσε με επιπλέον 3 χρόνια ηλικίας.
Κάθε επιπλέον παράγοντας φάνηκε να έχει παρόμοια επίδραση. Για παράδειγμα, η ύπαρξη τριών παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας που είναι συγκρίσιμη με τη γήρανση εννέα ετών. Καθώς τα άτομα γερνούσαν, αυξάνονταν επίσης οι συνέπειες των μεταβλητών κινδύνου και ο επιπολασμός τους.
“Συνολικά, η έρευνά μας δείχνει ότι έχετε τη δύναμη να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας”, λέει η δρ. LaPlume. “Ξεκινήστε να αντιμετωπίζετε τυχόν παράγοντες κινδύνου που έχετε τώρα, είτε είστε 18 είτε 90 ετών, και θα υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να γεράσει άφοβα”, συμβουλεύει.
Πηγές: https://scitechdaily.com (1), https://scitechdaily.com (2)
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σημάδια άνοιας έως και 9 χρόνια πριν τη διάγνωση! Τι ανακάλυψαν ερευνητές του Cambridge
Άνοια: Τσεκάρετε αν έχετε αυτά τα καθημερινά συμπτώματα και μιλήστε με τον γιατρό σας
Ο κίνδυνος άνοιας συνδέεται με την πίεση του αίματος: Τι πρέπει να ξέρετε