Iatropedia

Πώς ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής [μελέτη]

Αισθάνεστε ποτέ σαν ο θυμός σας να κυλάει στις φλέβες σας; Λοιπόν, αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο θυμός επηρεάζει αρνητικά την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 1η Μαΐου, στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές χώρισαν 280 συμμετέχοντες και τους ανέθεσαν μία εργασία που τους έκανε να ανακαλέσουν συναισθήματα θυμού, συναισθήματα λύπης, συναισθήματα άγχους ή να έχουν ουδέτερη αντίδραση για οκτώ λεπτά.

Πριν από την εργασία και αρκετές φορές μετά από αυτήν, οι ερευνητές εξέτασαν την αγγειακή υγεία των ατόμων.

«Υπήρξαν κάποιες μελέτες στο παρελθόν που συνέδεσαν τα συναισθήματα του θυμού, του άγχους και της λύπης με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Daichi Shimbo, καθηγητής Ιατρικής στο τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη.

Οι εργασίες στόχος των οποίων ήταν η πρόκληση συναισθημάτων λύπης και άγχους δεν έδειξαν σημαντική αλλαγή στους δείκτες σε σύγκριση με την ουδέτερη εργασία. Ο θυμός, όμως, έδειξε σημαντική αλλαγή.

«Φαίνεται ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις του θυμού στην υγεία και τις ασθένειες μπορεί να οφείλονται στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει για την υγεία των αγγείων… την ίδια την υγεία των αιμοφόρων αγγείων», ανέφερε ο Δρ Shimbo.

Αν και η νέα έρευνα δεν είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τη σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων και των καρδιαγγειακών επιπτώσεων, εντούτοις ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η σύνδεση αυτή, ανέφερε ο Δρ Joe Ebinger, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής κλινικής ανάλυσης για το Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Πώς 40 λεπτά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μεγαλύτερο πρόβλημα

Οι ερευνητές παρατήρησαν τρεις βασικούς τρόπους με τους οποίους ο θυμός επηρέασε την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, είπε ο Shimbo.

Πρώτον, έκανε πιο δύσκολο για τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται ως απόκριση στην ισχαιμία ή έναν περιορισμό.

Ο θυμός επηρέασε επίσης τους κυτταρικούς δείκτες τραυματισμού και την ικανότητά τους να διορθώνονται μόνοι τους.

Μετά την εργασία των οκτώ λεπτών που είχε σκοπό να προκαλέσει θυμό, οι επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία φάνηκαν να διαρκούν έως και 40 λεπτά, ανέφερε.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται τόσο κακό από μόνο του, αλλά, σύμφωνα με τον Δρ Shimbo, θα έπρεπε να ανησυχούμε για το σωρευτικό αποτέλεσμα.

«Εικάζουμε ότι, αν είστε άτομο που θυμώνει ξανά και ξανά, βλάπτετε εδώ και χρόνια τα αιμοφόρα αγγεία σας», είπε. «Δεν το μελετήσαμε αυτό, αλλά εικάζουμε ότι οι χρόνιες αυτές προσβολές από τον θυμό μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις για τα αιμοφόρα αγγεία», πρόσθεσε.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε

Μια άλλη ερώτηση που δεν διερεύνησε η μελέτη, αλλά θα πρέπει να τεθεί στη συνέχεια είναι: τι κάνετε για αυτό;

Ο θυμός είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα και δεν μπορείς -και δεν πρέπει- να τον αποφεύγουμε εντελώς, λέει ο Ebinger.

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να μάθουμε να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα του θυμού χωρίς να τον αφήνουμε να δυναμώσει, ανέφερε ο Δρ Brett Ford, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Scarborough, σε άρθρο του στο CNN.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι θα μπορούσε να εμποδίζει την ενέργεια ή τις σκέψεις σας; Από τι προστατεύετε τον εαυτό σας; Τι χρειάζεστε που δεν έχετε;», λέει η Deborah Ashway, κλινική ψυχολόγος με έδρα τη Νέα Βέρνη της Βόρειας Καρολίνας. Ούτε ο Ford ούτε η Ashway συμμετείχαν στη μελέτη.

«Και μετά, όταν το καταλάβετε, μπορείτε να τον ελέγξετε. Δεν θα σας ελέγχει πλέον εκείνος», προσθέτει, συμπληρώνοντας ότι από εκεί και μετά μπορεί ο καθένας να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια.

Αυτή η τελευταία μελέτη για το πώς ο θυμός επηρεάζει το σώμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που βιώνουν πολύ θυμό να αναζητήσουν συμπεριφορικές θεραπείες, ανέφερε ο Shimbo.

Ίσως υπάρχουν τρόποι -όπως η άσκηση ή η φαρμακευτική αγωγή- να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του θυμού στα αιμοφόρα αγγεία, υπέθεσε.

«Η κατανόηση του μηχανισμού είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του», ανέφερε ο Ebinger. «Το θέμα δεν είναι η άρνηση του θυμού. Όλοι θα βιώσουμε θυμό, αλλά να βρούμε τρόπους για να μπορέσουμε να τον ελέγξουμε και να τον ελαχιστοποιήσουμε».

Πηγή: CNN

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νιώθετε να σας κατακλύζει θυμός; Το απλό τρικ που μπορεί να σώσει καταστάσεις

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

Γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί και δεν μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος

Αλλεργία: Πως γίνεται η διάγνωση και πως μπορούμε να την προλάβουμε