Ο τρόμος κάνει καλό στην υγεία: Τι συνέβη στους επισκέπτες «στοιχειωμένου» σπιτιού
Αν σας αρέσουν τα θρίλερ και οι ιστορίες με φαντάσματα, ίσως επηρεάζετε την υγεία σας με τρόπους δεν έχετε φανταστεί. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ο ψυχαγωγικός τρόμος κάνει καλό στην υγεία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα!
Ο τρόμος τυπικά θεωρείται ένα αρνητικό συναίσθημα. Είναι όμως μια φυσιολογική αντίδραση που μας κρατά σε εγρήγορση όταν αντιμετωπίζουμε δυνητικούς κινδύνους στο περιβάλλον μας.
Εκτός από αυτό το φυσιολογικό συναίσθημα υπάρχει και ο ψυχαγωγικός τρόμος – αυτός που αρέσκονται να νιώθουν όσοι βλέπουν ή διαβάζουν θρίλερ ή επισκέπτονται «στοιχειωμένα» σπίτια. Σε αυτή την περίπτωση ο φόβος που νιώθουν συνδυάζεται με την απόλαυση, γι’ αυτό και αποκαλείται «ψυχαγωγικός».
Η μελέτη
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία θέλησαν να εξακριβώσουν πώς επηρεάζει αυτό το ψυχαγωγικό συναίσθημα τον οργανισμό. Έτσι, επιστράτευσαν 113 νεαρούς επισκέπτες ενός διάσημου «στοιχειωμένου» σπιτιού στην πόλη Vejle της πατρίδας τους.
Το σπίτι αυτό λέγεται Dystopia Haunted House. Στην πραγματικότητα είναι ένας διαδραστικός λαβύρινθος τρόμου. Όχι μόνο είναι φρικιαστικός να τον βλέπει κανείς, αλλά στην όλη «περιήγηση» συμμετέχουν ηθοποιοί με μακιγιάζ και κουστούμια ειδικών εφέ, οι οποίοι τρομοκρατούν τους επισκέπτες στον υπερθετικό βαθμό.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 30 ετών. Οι 69 ήταν γυναίκες. Κατά μέσον όρο παρέμειναν στο σπίτι για 51 λεπτά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους φορούσαν συσκευές καταγραφής του καρδιακού παλμού. Ο τρόμος τους αξιολογήθηκε υποκειμενικά από τους ίδιους: τον βαθμολόγησαν σε μία κλίμακα από 1 έως 9.
Πριν από την επίσκεψή τους στο σπίτι, αμέσως μετά και τρεις ημέρες αργότερα έδωσαν δείγματα αίματος για να μετρήσουν οι ερευνητές τα επίπεδα:
- Της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP)
- Των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματός τους
Η CRP είναι ένας δείκτης της φλεγμονής στον οργανισμό. Όταν υπερβαίνει τα 3 mg/l ένα άτομο θεωρείται πως έχει χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα του. Το στρες σχετίζεται με την ανάπτυξη χαμηλής φλεγμονής στον οργανισμό. Όταν είναι χρόνιο, η χαμηλή φλεγμονή παρατείνεται, προκαλώντας σοβαρές βλάβες στο σώμα.
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Brain, Behavior and Immunity. Όπως γράφουν οι ερευνητές, 22 από τους εθελοντές τους (το 19,5%) είχαν ήδη χαμηλού βαθμού φλεγμονή πριν μπουν στο «στοιχειωμένο» σπίτι.
Από αυτούς τους 22 εθελοντές, οι 18 (το 82%) παρουσίαζαν αισθητή μείωση των επιπέδων της CRP τρεις ημέρες μετά την επίσκεψή τους στο σπίτι. Από κατά μέσον όρο 5,7 mg/L που ήταν πριν την επίσκεψη, έπεσε στα 3,7 mg/L μετά από αυτήν. Επομένως είχε μειωθεί σημαντικά η φλεγμονή στο σώμα τους.
Είναι ενδεικτικό ότι στις τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη είχε μειωθεί λίγο και ο αριθμός των συμμετεχόντων με χαμηλή φλεγμονή στο σώμα. Από 19,5% που ήταν πριν την επίσκεψη, ήταν πια 16,8%.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο τρόμος είχε μειώσει και τα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού, χωρίς όμως να τα βγάλει εκτός των φυσιολογικών ορίων.
Οι αλλαγές αυτές υποδηλώνουν ότι ο τρόμος που ένιωσαν οι εθελοντές είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η αντίδραση του ανοσοποιητικού τους και να μειωθεί η επιβλαβής φλεγμονή στο σώμα τους, λένε οι ερευνητές.
Οι βελτιώσεις αυτές δεν επηρεάζονταν από τον φύλο, την ηλικία ή τα τυχόν φάρμακα που λάμβαναν οι εθελοντές.
Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με προγενέστερες έρευνες σε ζώα που έδειξαν ότι το οξύ στρες κινητοποιεί τον οργανισμό και προετοιμάζει το ανοσοποιητικό για μάχη, κατέληξαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock