Iatropedia

Ο τρόπος ζωής κοστίζει κάθε χρόνο 2,7 εκατομμύρια ζωές στην Ευρώπη

smoking alcohol

Τι δείχνει νέα έκθεση της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ για τσιγάρο, αλκοόλ, κακή διατροφή, ορυκτά καύσιμα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σκοτώνει καθημερινά περισσότερους από 7.400 ανθρώπους στην Ευρώπη, με το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και τα ορυκτά καύσιμα να είναι οι κύριες αιτίες.

Σε νέα έκθεσή της, η ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι αυτοί οι τέσσερις βιομηχανικοί τομείς προκαλούν ετησίως στην περιοχή 2,7 εκατομμύρια θανάτους. Αντιστοιχούν στο σχεδόν ένα τέταρτο (στο 24,5%) της συνολικής θνησιμότητας απ’ όλες τις αιτίες.

Επιπλέον, τονίζει πως οι τομείς αυτοί «επεμβαίνουν και επηρεάζουν τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχουν των μη μεταδοτικών ασθενειών… και των παραγόντων κινδύνου τους». Τα μη μεταδοτικά νοσήματα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Αντίστοιχα, οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους συμπεριλαμβάνουν:

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ καλύπτει μία τεράστια περιοχή. Σε αυτήν ανήκουν 53 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Η περιφέρεια έχει την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και νοσημάτων που σχετίζονται με αυτό στον κόσμο. Έχει επίσης τα υψηλότερα επίπεδα καπνίσματος μεταξύ των εφήβων.

Τα μη μεταδοτικά νοσήματα

Τα μη μεταδοτικά νοσήματα ευθύνονται για το 90% των θανάτων στην περιοχή. Τα συχνότερα είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα αναπνευστικά νοσήματα. Ο τρόπος ζωής και ιδίως η ανθυγιεινή διατροφή ευθύνεται για τουλάχιστον έναν στους πέντε θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπολογίζουμε ότι τέσσερις βιομηχανικοί τομείς κοστίζουν καθημερινά τη ζωή 7.400 ανθρώπων στην περιοχή μας. Οι ίδιες μεγάλες εμπορικές οντότητες μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις που θα προστάτευσαν το κοινό από επιβλαβή προϊόντα και μάρκετινγκ, και τις πολιτικές Υγείας από τις παρεμβάσεις της βιομηχανίας», δήλωσε ο Dr. Hans Henri P. Kluge, διευθυντής της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ετήσιοι θάνατοι που συσχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής κατανέμονται ως εξής:

Φωτογραφία: iStock