Όταν λέμε πριαπισμό, εννοούμε την συνεχόμενη και παρατεταμένη στύση, η οποία όμως δεν προκαλείται από σεξουαλική διέγερση και τις περισσότερες φορές είναι ανεπιθύμητη. Ο πάσχων υποφέρει στην κυριολεξία, αφού η στύση μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από 4 ώρες (4 ώρες είναι το αποδεκτό επιστημονικώς όριο μιας στύσης). Καθ' όλη την διάρκεια, το πέος παραμένει σε στύση αλλά δεν είναι άκαμπτο. Είναι μια ασυνήθιστη πάθηση που χρήζει άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.
Ο πριαπισμός μπορεί να εμφανισθεί σε αγόρια από 5 μέχρι 10 ετών και σε άνδρες από τα 20 μέχρι και τα 50 τους. Η αναλογία εμφάνισης του είναι 1,5 άνδρες στις 100.000. Υπάρχει και ο γυναικείος πριαπισμός, ο clitorism.
Η πάθηση αυτή μπορεί να προκληθεί από παθολογικές αιτίες, καθόλου καλές. Η λευχαιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η αιμορροφιλία, οι βλάβες του νωτιαίου μυελού, είναι κάποιες από αυτές. Μπορεί να προκληθεί επίσης από όγκους στην κοιλιά, από προστάτη, και από όγκους στο πέος.
Όμως δεν είναι μόνο τα οργανικά αίτια. Πριαπισμό μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ουσίες, φαρμακευτικές και μη. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα αντιυπερτασικά, τα αντιπηκτικά φάρμακα, ενδέχεται να είναι υπεύθυνα, καθώς επίσης και η χρήση ναρκωτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη.
Σαν πάθηση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη αφού μπορεί να καταστρέψει τα σηραγγώδη σώματα, να προκαλέσει ίνωση, να καταστρέψει δηλαδή, τον στυτικό ιστό, με αποτέλεσμα ο άνδρας να εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία.
Ο πριαπισμός μπορεί να χωριστεί στον ισχαιμικό και στον μη ισχαιμικό. Ο ισχαιμικός χαρακτηρίζεται από την απουσία της ροής του αίματος στα σηραγγώδη. Το αίμα που δεν κινείται μέσα στους ιστούς, δεν οξυγονώνεται, αυξάνει την πίεση και γίνεται τοξικό. Μέσα σε 24 με 48 ώρες μπορεί να καταστρέψει τον στυτικό ιστό, και να νεκρώσει τις μυικές ίνες. Ο μη ισχαιμικός προκαλείται από την μη ελεγχόμενη και συνεχή ροή αίματος η οποία δεν μπορεί να ρυθμιστεί από τις αρτηρίες. Αυτό προκαλεί ανεπιθύμητη στύση που διαρκεί περισσότερο από 6 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μια στύση που θα ξεπεράσει τις 4 – 6 ώρες θα πρέπει να μας “υποψιάσει” και να επισκεφτούμε τον γιατρό μας. Ίσως να είναι ένα σύμπτωμα που με μια απλή θεραπεία θα υποχωρήσει, ίσως να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση, ίσως να κρύβει κάτι πολύ πιο επικίνδυνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για η στυτική δυσλειτουργία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia
τα 15 δευτερόλεπτα πάθους που την άφησαν ανικανοποίητη
είναι ο αυνανισμός σεξουαλική πράξη;
τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μιας νυμφομανούς;
τι να τρώτε με τον σύντροφο σας για να κρατάτε «ψηλά» τη διάθεση σας