Iatropedia

Οδοντικές κοιλότητες: Αίτια, τρόποι ανακούφισης του πόνου και μέθοδοι πρόληψης

Οι οδοντικές κοιλότητες είναι μόνιμα κατεστραμμένα περιοχές που εξελίσσονται σε τρύπες στο σμάλτο, ή στην σκληρή εξωτερική επιφάνεια των δοντιών σας.

Όταν δημιουργούνται, οι οδοντικές κοιλότητες είναι αποτέλεσμα της τερηδόνας. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει τέτοιο πρόβλημα στα δόντια, αλλά είναι πιο συχνό σε μικρά παιδιά, έφηβους και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπάρχουν τρεις τύποι οδοντικών κοιλοτήτων:

  1. Τρύπες με λεία επιφάνεια, οι οποίες εμφανίζονται στο πλαϊνό μέρος των δοντιών
  2. Τρύπες και σχισμές, οι οποίες εμφανίζονται στην ανώμαλη επιφάνεια στο επάνω μέρος των δοντιών
  3. Τρύπες που εμφανίζονται εσωτερικά, πάνω από τις ρίζες των δοντιών, κάτω από την γραμμή των ούλων

Πώς θα καταλάβω αν έχω οδοντικές κοιλότητες;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της κοιλότητας και τη σοβαρότητα της φθοράς των δοντιών. Όταν μια κοιλότητα ξεκινάει να αναπτύσσεται, είναι πιθανό να μην αντιληφθείτε καν ότι είναι εκεί.

Όταν, ωστόσο, αρχίσει να μεγαλώνει, τότε μπορεί να έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο (κάθε 6 μήνες το πολύ) θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα. Αν βρείτε την οδοντική κοιλότητα πριν ξεκινήσει να σας προκαλεί πόνο, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε εκτεταμένες ζημιές και πιθανή απώλεια δοντιών. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατόν.

Πώς αναπτύσσεται η τερηδόνα που προκαλεί οδοντικές κοιλότητες;

Η αιτία των κοιλοτήτων είναι η φθορά των δοντιών. Η σκληρή επιφάνεια (σμάλτο) των δοντιών σας μπορεί να υποστεί βλάβη με την πάροδο του χρόνου. Βακτήρια, σωματίδια τροφίμων και φυσικά οξέα σχηματίζουν μια κολλώδη λεπτή ταινία, που ονομάζεται πλάκα και η οποία “σκεπάζει” τα δόντια σας. Το οξύ στην πλάκα αρχίζει με τον καιρό να “ροκανίζει” το σμάλτο. Μόλις το οξύ περάσει μέσα από το σμάλτο, αρχίζει να καταστρέφει την υποκείμενη οδοντίνη. Η οδοντίνη είναι το δεύτερο, πιο μαλακό στρώμα των δοντιών σας, που είναι πιο εύκολο να καταστραφεί.

Αν αυτή η φθορά των δοντιών σας συνεχιστεί χωρίς θεραπεία, τότε ο πολτός στο εσωτερικό των δοντιών μπορεί να επηρεαστεί. Ο πολτός των δοντιών σας στεγάζει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Όταν το πρόβλημα φτάσει εκεί, μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη. Τα συμπτώματα της νευρικής βλάβης είναι πόνος, ερεθισμός και οίδημα. Όταν η φθορά των δοντιών γίνει εκτεταμένη, τότε μπορεί να αναπτυχθεί πύον γύρω από το δόντι, καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τη φθορά.

Οδοντικές κοιλότητες: Πώς μπορείτε να βρείτε ανακούφιση από τα συμπτώματα

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή είναι η φθορά των δοντιών σας.

Σφράγισμα

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να επισκευάσει την τρύπα στο δόντι σας με ένα σφράγισμα. Τα σφραγίσματα μπορούν να γίνουν από μια ποικιλία υλικών, συμπεριλαμβανομένων αμαλγάματος (μέταλλο), ή σύνθετου υλικού (ρητίνης). Κατά τη διάρκεια της μικροεπέμβασης, ο οδοντίατρός αφαιρεί το σάπιο μέρος των δοντιών, χρησιμοποιώντας τον τροχό και γεμίζει την τρύπα με το υλικό.

Επέμβαση στην ρίζα και εξαγωγή

Αν η τερηδόνα φτάσει το εσωτερικό των δοντιών σας, τότε είναι απαραίτητη μια επέμβαση στην ρίζα του δοντιού. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται το κατεστραμμένο νεύρο του δοντιού και στην θέση του μπαίνει ένα ειδικό γέμισμα. Αυτή η διαδικασία είναι το ίδιο επώδυνη με τα σφραγίσματα.

Αν το δόντι σας είναι τόσο κατεστραμμένο, που δεν σώζεται με τίποτα, τότε ο οδοντίατρος θα πραγματοποιήσει εξαγωγή, δηλαδή ολική αφαίρεση των προβληματικών δοντιών.

Φθόριο

Το φθόριο είναι ένα φυσικό μέταλλο που μπορεί να ενισχύσει το σμάλτο των δοντιών σας. Κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στη φθορά που προκαλείται από οξέα και βακτήρια. Οι θεραπείες με φθόριο μπορεί ακόμα και να αναστρέψουν τα πρώτα σημάδια της φθοράς των δοντιών.

Οδοντικές κοιλότητες: Μέτρα πρόληψης κατά της τερηδόνας

Η καλή φροντίδα των δοντιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην έχετε ποτε οδοντικές κοιλότητες. Εκτός από τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ακολουθήστε τις ακόλουθες συμβουλές για καλύτερη στοματική υγιεινή και πρόληψη της τερηδόνας:

Πηγή: http://www.healthline.com