Iatropedia

Οι ασκήσεις Pilates βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή των γυναικών [έρευνα]

Side view of fit class exercising in row at fitness studio

Μια έρευνα που έγινε σε 36 γυναίκες, δίνει ακόμη έναν λόγο να ξεκινήσουμε pilates.

Οι pilates δεν είναι μια καινούργια μέθοδος γυμναστικής, ωστόσο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.

Είναι ένα μοναδικό σύστημα ασκήσεων και διατάσεων ενδυνάμωσης που αναπτύχθηκε από τον Joseph H. Pilates πριν από σχεδόν 90 χρόνια. Οι ασκήσεις εκτελούνται σε διαφορετικές θέσεις στο έδαφος με ένα χαλάκι ή με διάφορα αξεσουάρ (λάστιχα, μπάλες, δαχτυλίδια), αποφεύγοντας την υπερβολική πίεση στους μύες, τις αρθρώσεις και τους ιστούς.

Πέρα από όλα τα οφέλη που έχει ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης για την φυσική κατάσταση και την υγεία, προσφέρει και κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο στις γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020, όσες γυναίκες κάνουν pilates έχουν καλύτερη σεξουαλική υγεία. Συγκεκριμένα, βοηθά να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία (Female sexual dysfunction – FSD), μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η χαμηλή ή η απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή/και η δυσκολία στον οργασμό.

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα έγινε σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών και που είχαν τακτικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους και σεξουαλικές σχέσεις και συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα Pilates.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να συμπληρώσουν δύο ερωτηματολόγια, το Beck Depression Inventory (BDI), για τους δείκτες της κατάθλιψης, και το Female Sexual Function Index (FSFI), για τους δείκτες σεξουαλικής υγείας, και μέτρησαν την βαθμολογία της κάθε γυναίκας πριν ξεκινήσουν και αφού ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα γυμναστικής. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 36 γυναίκες. 

Μετά από ένα πρόγραμμα Pilates διάρκειας 12 εβδομάδων, όλοι οι δείκτες του FSFI βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ αντίθετα οι δείκτες BDI έδειξαν δραματική μείωση.

Έτσι, αυτή η μελέτη δείχνει μια αρχική σχέση ανάμεσα στον συγκεκριμένο τύπο γυμναστικής και την βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη, υπάρχει μια πρώτη ένδειξη ότι οι Pilates μπορούν να διευκολύνουν την θεραπεία της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας (FSD).

Φωτογραφία iStock