Iatropedia

Οι ευεργετικές επιδράσεις της εργοθεραπευτικής παρέμβασης στο νερό

Day in the life of a family 4 children including 1 little girl with Down syndrome and autism and her adopted little brother, Down syndrome and autism too, a big brother and a baby boy. The little girl with Down's syndrome follows a swimming lesson with a coach Photo was taken in Quebec Canada.

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα φαίνεται ότι έχουν στις αναπτυξιακές διαταραχές, οι εργοθεραπείες σε υδάτινο περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του υγρού στοιχείου και των ιδιοτήτων του, όπως η υδροστατική πίεση και η άνωση, στα άτομα με αναπηρία, ειδικότερα στα παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές και με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Ειδικότερα, μελέτη Αμερικανών ερευνητών αναδεικνύει τα ευεργετικά οφέλη της εργοθεραπευτικής παρέμβασης στο νερό, μέσω του προγράμματός τους.

Επιπλέον, άλλες μελέτες επισημαίνουν βελτίωση σε συγκεκριμένες δεξιότητες και διαφορετικά οφέλη της θεραπείας στο νερό, ειδικότερα για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως η μείωση του άγχους, καθώς και η αισθητηριακή ρύθμιση και η αύξηση του χρόνου βλεμματικής επαφής.

Δείτε επίσης: Λογοθεραπευτική παρέμβαση μέσα στο νερό: Τι προσφέρει σε παιδιά με δυσκολίες

Ακόμη, ένας μεγάλος αριθμός από δεδομένα, δίνει ισχυρότατες ενδείξεις πως οι θεραπείες σε υδάτινο περιβάλλον επιδρούν θετικά στη μείωση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, τη μείωση των στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και τη βελτίωση του γνωστικού επιπέδου, των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, αλλά και του κινητικού συντονισμού.

«Αναφορικά με τη λογοθεραπεία στο νερό και την κατάκτηση γλωσσικών και λεκτικών δεξιοτήτων, το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα πρόγραμμα παγκοσμίως, με ερευνητικά δεδομένα, είναι το A.S.L.T program» εξηγεί ο κ. Σταμάτης Σουρβίνος, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών Ελλάδος, εμπνευστής και ιδρυτής του A.S.L.T. program και προσθέτει:

«Αποτελεί το 1ο πρόγραμμα λογοθεραπευτικής παρέμβασης στο νερό, -με ερευνητικά δεδομένα παγκοσμίως- το οποίο έχει αποδεδειγμένα ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα στην κατάκτηση του λόγου και της ομιλίας. Απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών, προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και κατ’ επέκταση με αναπτυξιακές διαταραχές, αλλά και γενικότερα δυσκολιών κατανόησης, έκφρασης και επικοινωνίας», τονίζει ο ίδιος.

Εργοθεραπευτική παρέμβαση στο νερό: Πρωτόκολλα με σημαντική αποτελεσματικότητα

Η εκμετάλλευση του υγρού στοιχείου και των ιδιοτήτων του όπως η υδροστατική πίεση, η άνωση, η θερμότητα κ.λπ., δημιουργούν μία πνευματική ανάταση, καθώς επίσης συμβάλλουν στη μείωση των αισθητηριακών, την αύξηση του χρόνου προσοχής και συγκέντρωσης και άλλων καθοριστικών για την παρέμβαση τομέων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Επίσης, το υδάτινο περιβάλλον, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αποτελεί για το συντριπτικό ποσοστό των παιδιών, έναν εξαιρετικά ενισχυτικό παράγοντα, με πληθώρα δραστηριοτήτων που καθιστούν την παρέμβαση μία ευχάριστη διαδικασία και έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη κατάκτηση δεξιοτήτων. Επιπλέον, το γεγονός πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από τα οφέλη των φυσικών ιδιοτήτων του υγρού στοιχείου, διέπεται και από συγκεκριμένα πρωτόκολλα παρέμβασης/δραστηριοτήτων καθώς και από προσαρμοσμένο υλικό στο νερό, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτελεσματικότητά του», αναφέρει ο κ. Σουρβίνος.

Το A.S.L.T. program παρέχεται, αποκλειστικά στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητηρίου του Ο.Α.Κ.Α.