Iatropedia

Οι γυναίκες που δεν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]

Female models of different ages celebrating their natural bodies in a studio. Four confident and happy women smiling cheerfully while wearing white shirts against a white background.

Οι γυναίκες που σπάνια έχουν σεξουαλικές επαφές μπορεί να έχουν παραπάνω στρες και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η σεξουαλική επαφή έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τις γυναίκες και τη συνολική τους ψυχική και σωματική υγεία.

Ωστόσο, η μακροχρόνια αποχή μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μεταξύ 20 και 59 ετών που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με γυναίκες που έκαναν σεξ περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.

Αυτά τα άτομα είχαν αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα.

Σεξουαλική επαφή και κατάθλιψη

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychosexual Health, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Walden στην Πενσυλβάνια, χρησιμοποίησαν μια τεράστια βάση δεδομένων από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) για τη νέα μελέτη, αναλύοντας τα δεδομένα από 14.542 άνδρες και γυναίκες.

Περίπου το 95% των συμμετεχόντων είχε σεξουαλική επαφή περισσότερες από 12 φορές το χρόνο, με το 38% να είχε μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερες.

Σε ένα κομμάτι των δεδομένων, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε κατά 197% για τα άτομα που ανέφεραν χαμηλή σεξουαλική συχνότητα και κατάθλιψη.

«Τα άτομα με κατάθλιψη αλλά με υψηλή σεξουαλική συχνότητα δεν αισθάνονται τόσο τις βλαβερές συνέπειες της κατάθλιψης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Σρικάντα ​​Μπανερτζί.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η κατάθλιψη είναι κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση της θνησιμότητας, ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα αποτρέπει τα σοβαρά προβλήματα για την υγεία απελευθερώνοντας ενδορφίνες.

Φωτογραφία iStock