Iatropedia

Οι καύσωνες καθιστούν αναποτελεσματικά τα φάρμακα που παραδίδονται μέσω κούριερ

Young blonde woman pharmacist holding pills package at pharmacy

Η πρακτική της παραλαβής φαρμάκων μέσω ταχυδρομείου και ειδικών υπηρεσιών ταχυμεταφοράς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη παραγγέλνουν φάρμακα μέσω διαδικτύου και τα παραλαμβάνουν μέσω κούριερ.

Μια διαδικασία η οποία -σύμφωνα με τους επιστήμονες- τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την κλιματική αλλαγή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η ακραία ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη μεταφορά των φαρμάκων αυτών, ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα τους. Δεν είναι λίγοι καταναλωτές που έχουν παραλάβει λιωμένες κάψουλες και αλλοιωμένες πλαστικές σύριγγες.

Ποια είναι η επίδραση της θερμοκρασίας στα φάρμακα

Τα φάρμακα που μεταφέρονται μέσω ταχυδρομείου διατρέχουν τον κίνδυνο της υποβάθμισης της δραστικότητάς τους λόγω της ακραίας ζέστης που επικρατεί στα οχήματα μεταφοράς.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό των χώρων αποσκευών μπορούν να φτάσουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, ενώ ο κίνδυνος παραμένει και τον χειμώνα. Οι ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες, αντίστοιχα, μπορεί να επηρεάσουν εξίσου αρνητικά και να αλλοιώσουν τα φάρμακα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά να γίνουν ακόμη και επικίνδυνα για χρήση.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ των New York Times, η Emily Baumgaertner αναφέρει πως αρκετοί ασθενείς παρατήρησαν αλλοιώσεις στα φάρμακά τους, τα οποία παραδόθηκαν σε αυτούς χωρίς κατάλληλη μόνωση.

Παρόλο που οι εταιρείες ταχυμεταφορών ισχυρίζονται πως τα φάρμακα είναι ασφαλή αν δεν παρουσιάζουν σημάδια εμφανούς φθοράς και αλλοίωσης, μια επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει πως η υποβάθμιση στη δραστικότητα των φαρμάκων μπορεί να συμβεί χωρίς αυτή να είναι εμφανής.

Τι έχουν αποδείξει οι μελέτες

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως τα φάρμακα μπορεί να υποστούν αλλαγή και αλλοίωση στη σύστασή τους κατά τη μεταφορά τους.

Περισσότερο ευάλωτα φαίνεται να είναι τα παγκρεατικά ένζυμα, η λεβοθυροξίνη και τα χορηγούμενα από του στόματος αντισυλληπτικά.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές, τα φάρμακα που μεταφέρονται μέσω ταχυδρομείου συχνά παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός της κατάλληλης θερμοκρασίας συντήρησης.

Μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι πάνω από το 90% των αποστολών είχαν εκτεθεί σε ακατάλληλες θερμοκρασίες, ενώ πάνω από το 25% είχε εκτεθεί σε «υπερβολική θερμότητα», δηλαδή σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης σημαντική αύξηση και στα επίπεδα της υγρασίας, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει εξίσου την ποιότητα των φαρμάκων.

Οι επιστήμονες καταλήγουν πως μπορεί η παραγγελία φαρμάκων μέσω ταχυδρομείου να είναι εξυπηρετική, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που ενέχουν οι ακραίες θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά τους.

Οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί και να αναφέρουν οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με την ποιότητα των φαρμάκων τους, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία που εφαρμόζουν τη μέθοδο των ταχυδρομικών παραδόσεων φαρμάκων καλούνται να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των φαρμάκων που παραδίδονται στους ασθενείς.

Με πληροφορίες από The New York Times

Φωτογραφία: iStock