Οι κίνδυνοι για σωματική και ψυχική υγεία αν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ταυτόχρονα

  • Ελισάβετ Σταύρου
πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
Εφόσον υπάρχει συναίνεση, δεν υπάρχει κίνδυνος για κανέναν από τους σεξουαλικούς συντρόφους και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος προς την ευχαρίστηση.

Το να έχει κάποιος πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους ταυτόχρονα ή για μία περίοδο μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να κρύβει και κάποιους κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ο μέσος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων ήταν 4,3 για τις γυναίκες και 6,3 για τους άνδρες.

Η Αμερικανική Ένωση Σεξουαλικής Υγείας (ASHA) υποστηρίζει ότι εφόσον υπάρχει συναίνεση, δεν υπάρχει κίνδυνος για κανέναν, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να επιτύχει ο καθένας τη σεξουαλική ευχαρίστηση που θέλει, ακόμη κι αν αυτό περιλαμβάνει πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Αυξημένος κίνδυνος για ΣΜΝ

Σύμφωνα με μία έρευνα από το English Longitudinal Study of Aging, ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η ύπαρξη 10 ή περισσότερων σεξουαλικών συντρόφων στη διάρκεια της ζωής αύξησε τον κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου.

Εάν οι άνθρωποι έχουν περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους σε μια δεδομένη περίοδο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε ΣΜΝ ή μετάδοσης αυτών των λοιμώξεων.

Δείτε επίσης: Σεξουαλική επαφή: Τι δεν πρέπει να κάνουν οι γυναίκες μόλις τελειώσει η «διασκέδαση»

Μια μελέτη του 2018, βρήκε σημαντική μείωση στην πιθανότητα διάγνωσης ΣΜΝ όταν υπήρχε χάσμα μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων. Συγκεκριμένα, για τις γυναίκες ένα κενό 4 μηνών ή περισσότερο, και για τους άνδρες, ένα κενό 6 μηνών ή περισσότερο, μείωσε τον κίνδυνο διάγνωσης με ΣΜΝ.

Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που είχαν περισσότερες από 20 σεξουαλικές συντρόφους γυναικείου φύλου είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ενώ αν οι σύντροφοι ήταν αρσενικού φύλου, ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη ήταν αυξημένος.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Μια μελέτη του 2018 εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης, της χρήσης ουσιών και του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων ενός ατόμου.

Η μελέτη δεν βρήκε άμεση σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του αν οι συμμετέχοντες είχαν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Ωστόσο, η κατάθλιψη επηρέασε άμεσα τη χρήση ουσιών και η χρήση ουσιών είχε με τη σειρά της επίδραση στον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων ενός ατόμου.

Για μερικούς ανθρώπους, η σεξουαλική επαφή με πολλαπλούς συντρόφους μπορεί να έχει αρνητικό συναισθηματικό αντίκτυπο, καθώς δεν αναπτύσσει προσωπικές επαφές και η σεξουαλική επαφή είναι «απρόσωπη».

Από την άλλη, μία μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τρεις ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους τον τελευταίο χρόνο είχαν υψηλότερη σεξουαλική επιθυμία σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν έναν σύντροφο εκείνη την περίοδο.

Δείτε επίσης: Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση απολαμβάνουν περισσότερο τη σεξουαλική επαφή

Προφυλάξεις

Είτε έχετε έναν ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους, το σημαντικό είναι να παραμένετε ασφαλείς. Να κάνετε πάντα χρήση προφυλακτικού, τακτικό έλεγχο για ΣΜΝ, να καθαρίζετε κάθε φορά τα ερωτικά σας παιχνίδια και βοηθήματα και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με την ASHA, ένα άτομο που έχει πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους αλλά προφυλάσσεται τακτικά και σωστά είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθεί από ΣΜΝ από ένα άτομο που είναι μονογαμικό και δεν χρησιμοποιεί προφυλάξεις.

Δείτε επίσης: Γιατί παθαίνουμε ουρολοιμώξεις μετά τη σεξουαλική επαφή και πώς να τις προλάβουμε

Φωτογραφία iStock