Iatropedia

Οι νυχτερινές βάρδιες βλάπτουν σοβαρά την υγεία ακόμα κι αν είναι λίγες

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε εθελοντές που έκαναν μόλις τρεις νυχτερινές βάρδιες.

Η νυχτερινή εργασία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα και αν γίνεται λίγες φορές, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (WSU).

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως τρεις νυχτερινές βάρδιες είναι αρκετές για να απορρυθμιστούν:

Οι επιπτώσεις αυτές είναι αρκετές για να αυξηθεί ο κίνδυνος αναπτύξεως μεταβολικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

«Οι μηχανισμοί αυτοί συνδέονται με το βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλό μας, δηλαδή τους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει όλο τον οργανισμό, επομένως οι επιπτώσεις αφορούν όλο το σώμα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Hans Van Dongen, καθηγητής Νευροβιολογίας στο WSU.

Όπως εξήγησε, όταν αποδιοργανώνεται το βιολογικό ρολόι, ο οργανισμός υφίσταται επίμονο στρες το οποίο έχει μακροχρόνιες συνέπειες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Proteome Research. Οι ερευνητές ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να κάνουν νυχτερινή ή πρωινή βάρδια στην εργασία τους για τρεις ημέρες. Στο τέλος των τριών ημερών τους κράτησαν ξύπνιους για 24 ώρες, καταγράφοντας διαρκώς διάφορες παραμέτρους της υγείας τους.

Λάμβαναν επίσης δείγματος αίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα για να καταγράφουν τις μεταβολές σε διάφορες πρωτεΐνες.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, μερικές πρωτεΐνες έμειναν αναλλοίωτες με τη νυχτερινή εργασία έναντι της πρωινής. Άλλες όμως παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις. Στην πραγματικότητα, υπήρξε σχεδόν πλήρης αντιστροφή στις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Εκτός συγχρονισμού είχε θέσει η νυχτερινή εργασία και μηχανισμούς που ρυθμίζουν την παραγωγή και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι μηχανισμοί αυτοί επίσης είναι σημαντικοί για τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος.

Με άλλα λόγια, παρατηρήθηκε σε μοριακό επίπεδο σημαντική διαφορά μεταξύ των εθελοντών που είχαν δουλέψει νύχτα και όσων είχαν εργασθεί σε συμφωνία με το βιολογικό τους ρολόι, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jason McDermott.

Τα ευρήματα αυτά εξηγούν γιατί οι εργαζόμενοι που κάνουν νυχτερινή βάρδια είναι επιρρεπείς στα μεταβολικά νοσήματα και την παχυσαρκία, λένε οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock