Οι οκτώ κανόνες που επιβραδύνουν τη γήρανση και κάνουν καλό στην καρδιά
Η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών πουν κάνουν καλό στην καρδιά μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά και τη γήρανση του οργανισμού, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βοστώνη.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσο πιο πιστά τηρεί κάποιος αυτές τις συνήθειες, τόσο πιο μειωμένος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει καρδιαγγειακά προβλήματα. Είναι επίσης μειωμένη η βιολογική ηλικία του, δηλαδή η γήρανση των σωματικών κυττάρων του.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως το όφελος είναι μεγαλύτερο για όσους έχουν γενετική προδιάθεση στην πρόωρη γήρανση που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως επειδή έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, είναι καταδικασμένοι να έχουν την ίδια μοίρα. Αντιθέτως υποδηλώνει πως μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για να βοηθήσουν τον εαυτό τους, λένε οι ειδικοί.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association (JAHA). Διεξήχθη σε 5,682 εθελοντές, μέσης ηλικίας 55 ετών. Το 54% ήταν γυναίκες.
Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσον υιοθετούσαν οκτώ καλές συνήθειες που συνιστά η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) για καλή υγεία. Οι συνήθειες αυτές αποκαλούνται Life’s Essential 8 (LE8). Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις παράγοντες του τρόπου ζωής και τέσσερις δείκτες της υγείας που πρέπει να προσέχουμε. Οι οκτώ συνήθειες είναι:
- Ακολούθηση υγιεινής διατροφής
- Αποφυγή του καπνίσματος
- Συστηματική φυσική δραστηριότητα
- Επαρκής ύπνος
- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
- Έλεγχος της χοληστερόλης
- Ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως
- Καλή ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα
Η βιολογική ηλικία
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν επίσης την βιολογική ηλικία των εθελοντών τους με βάση την μεθυλίωση του DNA. Είναι μία φυσιολογική διεργασία κατά την οποία προστίθεται μία μεθυλική ομάδα (μεθυλομάδα) στο DNA.
Η προσθήκη αυτή δεν προκαλεί δομικές αλλαγές στον γενετικό κώδικά μας. Επηρεάζει όμως την έκφραση των γονιδίων (δηλαδή ποια είναι ενεργά ή ανενεργά) και κατ’ επέκτασιν την λειτουργία των κυττάρων.
Η μεθυλίωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενετική προδιάθεση και τον τρόπο ζωής. Σχετίζεται επίσης με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η βιολογική γήρανση και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τους εθελοντές τους με βάση τη συμμόρφωσή τους με τις οκτώ καλές συνήθειες για την καρδιά. Η μέση βαθμολογία τους ήταν 68,7. Κυμαινόταν από 20,6 (μικρή συμμόρφωση) έως 100 (πλήρης συμμόρφωση).
Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διαμόρφωση της βαθμολογίας είχαν το σωματικό βάρος και ύστερα η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο αίματος.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί 11-14 χρόνια, καταγράφοντας:
- Ποιοι εκδήλωσαν καρδιαγγειακά προβλήματα
- Τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια
- Τους θανάτους από κάθε αιτία
Όπως διαπίστωσαν, όσο πιο πιστά τηρούσαν οι εθελοντές τις οκτώ συνήθειες, τόσο μικρότερη ήταν η μεθυλίωση του DNA τους. Επομένως τόσο πιο αργή ήταν η γήρανση του οργανισμού τους. Επιπλέον, κάθε αύξηση της βαθμολογίας στους οκτώ παράγοντες κατά 13 βαθμούς σχετιζόταν με μείωση:
- Κατά 35% του κινδύνου αναπτύξεως καρδιαγγειακών προβλημάτων
- Κατά 36% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
- Κατά 29% του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία
Τα οφέλη ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά στους εθελοντές με γενετική προδιάθεση στην πρόωρη γήρανση και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε αυτούς η τήρηση των οκτώ συνηθειών επηρέαζε σε ποσοστό 40% την καρδιαγγειακή υγεία τους. Στους εθελοντές χαμηλού γενετικού κινδύνου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 20%.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ό,τι κάνει καλό στην καρδιά, κάνει καλό και στον ρυθμό που θα έχει η γήρανση του οργανισμού μας, λένε οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock