Iatropedia

“Οι πνεύμονές μου ήταν σαν μασημένες τσιχλόφουσκες”: Τι προκάλεσε ο κορονοϊός σε 25χρονο – Έκανε διπλή μεταμόσχευση!

Ένας 25χρονος άνδρας με καταγωγή από τη Γεωργία, που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα, αφού ασθένησε σοβαρά με COVID-19.

Ο κορονοϊός χτύπησε σοβαρά τον 25χρονο Blake Bargatze, ο οποίος δεν είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας. Εισήχθη σε ΜΕΘ τον περασμένο Απρίλιο. Εκεί αποφασίστηκε ότι έπρεπε να κάνει διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων, για να ζήσει. Ο ίδιος με δηλώσεις του είπε ότι οι πνεύμονές του είχαν φτάσει να μοιάζουν με “μασημένες τσιχλόφουσκες!

Ενώ ήταν στην ΜΕΘ, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και οι γιατροί είπαν ότι χρειαζόταν δύο νέους πνεύμονες, για να επιβιώσει. Στην συνέχεια, τον Ιούνιο, ο 25χρονος υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα.

Είπε ότι ήταν σοκαρισμένος από το πόσο γρήγορα επιτέθηκε ο κορονοϊός στον οργανισμό του. Πιστεύει ότι κόλλησε σε μια συναυλία στην οποία είχε παραβρεθεί τον περασμένο Μάρτιο στην Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου και διαμένει μόνιμα. Πρόσθεσε ότι μετανιώνει που πήγε τότε εκεί. Παρόλο που φορούσε μάσκα, δεν είχε κάνει το εμβόλιο κορονοϊού.

Κορονοϊός: Διπλή μεταμόσχευση κατεστραμμένων από την COVID-19 πνευμόνων

Ο Bargatze είπε ότι τα πνευμόνια του ήταν “γεμάτα τρύπες”, προσθέτοντας ότι ήταν αρκετά τυχερός που δεν είχε πολλαπλή κατάρρευση οργάνων. Είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα εξαιτίας της COVID-19.

Αρχικά απρόθυμος να εμβολιαστεί, τώρα παρακαλάει τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο

Ο 25χρονος δεν ήθελε να κάνει το εμβόλιο COVID-19 επειδή, όπως είπε η μητέρα του, ήθελε να περιμένει, επειδή φοβόταν τις πιθανές παρενέργειες.

Η μητέρα του είπε ότι ο γιος της ήθελε να περιμένει να περάσουν περίπου 10 χρόνια για να κάνει το εμβόλιο. Αυτό νόμιζε ότι ήταν το σωστό, όπως το ίδιο πιστεύει λανθασμένα φυσικά κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού γενικότερα. Αλλά τώρα, ο 25χρονος προτρέπει του πάντες να εμβολιαστούν.

Τώρα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους ανθρώπους για το τι μπορεί να συμβεί ρεαλιστικά με αυτόν τον ιό. “Απλώς δεν αξίζει το ρίσκο”, λέει χαρακτηριστικά.

Ο Bargatze είπε, επίσης, ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα, ακόμη και όταν βλέπουν ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα προκαλεί αύξηση των νοσηλειών, ιδιαίτερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων.

Αν και ακόμα παίρνει 50 χάπια την ημέρα, ο Bargate είναι χαρούμενος που περπατάει ξανά και είναι «ευγνώμων που είναι ζωντανός». Έκτοτε έχει κάνει και τα δύο εμβόλια για την COVID-19…

Κορονοϊός: Οι επιδράσεις της COVID-19 στους πνεύμονες

Ο κορονοϊός μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη πνευμονική δυσλειτουργία, όπως άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Καθώς οι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν την COVID-19, αποκτούν περισσότερη γνώση για το πώς αυτή επηρεάζει τους πνεύμονες, τόσο κατά τη διάρκεια της νόσησης, όσο και μετά από οξεία ασθένεια.

Ο Έλληνας δρ. Παναγής Γαλιατσάτος, ειδικός στις πνευμονικές παθήσεις στο Ιατρικό Κέντρο John Hopkins Bayview, εξήγησε ορισμένα πνευμονικά προβλήματα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, λόγω της COVID-19.

Είπε ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στους πνεύμονες, όπως πνευμονία και σε χειρότερες περιπτώσεις, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (acute respiratory distress syndrome – ARDS). Εν τω μεταξύ, η σήψη, μια άλλη επιπλοκή του κορονοϊού, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Σχολιάζοντας τις εν λόγω επιπλοκές, ο δρ. Γαλιατσάτος είπε ότι καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για τον SARS-CoV-2 και την COVID-19, διαπίστωσαν ότι μια σημαντική προφλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμες ασθένειες σε σοβαρές περιπτώσεις, σύνδρομα και επιπλοκές.

Πηγές: https://www.insider.com, https://www.sciencetimes.comhttps://www.fox5atlanta.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης εάν είναι να κάνω και 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό; Τι απαντά ειδικός

Κορονοϊός: Έχετε COVID ή ίωση; Το σύμπτωμα που κάνει τη διαφορά

Υποβολή self test στο self-testing.gov.gr: Τι πρέπει να κάνετε εάν βγει θετικό το τεστ κορονοϊού

Κορονοϊός: Πόσο μας προστατεύει η μάσκα, όταν δεν την φορούν όλοι