Οι ψύκτες νερού απελευθερώνουν επιβλαβείς ενώσεις στο νερό: Ανησυχία από νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ψύκτες νερού
Οι ψύκτες νερού μας έχουν γίνει πλέον σύνηθες “αξεσουάρ” σε γραφεία, σχολεία κι επιχειρήσεις.

Αλλά οι δεξαμενές και τα επιμέρους μέρη που έχουν οι ψύκτες νερού είναι κατασκευασμένα από υλικά που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ανεπιθύμητες ή δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις στο πόσιμο νερό.

Αυτό έδειξε μια μελέτη από ερευνητές που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology Letters. Αναφέρουν ότι οργανοφωσφορικοί εστέρες (organophosphate esters – OPEs) βρέθηκαν σε νερό που διανέμεται από αυτά τα συστήματα.

Ευτυχώς εκτιμούν ότι η ημερήσια κατανάλωση από ένα άτομο είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα που σχετίζονται με προβλήματα υγείας.

Τι γίνεται με τους ψύκτες και τις ουσίες που απελευθερώνονται στο νερό

Καθώς αυτοί οι ψύκτες νερού έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς, έχει δημιουργηθεί κάποια ανησυχία σχετικά με την ποιότητα του νερού που προέρχεται από αυτά τα συστήματα.

Για παράδειγμα, οργανοφωσφορικοί εστέρες (OPEs ) έχουν εντοπιστεί σε διάφορους τύπους πόσιμου νερού, συμπεριλαμβανομένου του νερού της βρύσης, φρεατίων και εμφιαλωμένων, σε ορισμένες τοποθεσίες στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Αυτές οι ενώσεις χρησιμοποιούνται ευρέως παγκοσμίως, αντικαθιστώντας επιβλαβή βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας και ως πρόσθετα στα πλαστικά.

Τώρα οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι OPEs σχετίζονται επίσης με κακά αποτελέσματα στην υγεία. Επειδή αυτές οι ουσίες εφαρμόζονται σε υλικά ή χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα, τα οποία δεν συνδέονται έντονα με πλαστικά πολυμερή, μπορούν εύκολα να μολύνουν τη σκόνη ή να διαρρεύσουν στο νερό. Έτσι, οι ερευνητές Yali Shi, Guangshui Na και συνάδελφοί τους ήθελαν να δουν αν οι συσκευές παροχής νερού θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έκθεση των ανθρώπων σε OPE, υπολογίζοντας την ποσότητα που θα κατανάλωνε κάποιος σε καθημερινή βάση, εάν έπινε μόνο νερό από τέτοιους ψύκτες νερού.

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα για τους ψύκτες νερού

Οι ερευνητές συνέλεξαν νερό από 53 ψύκτες νερού σε κτίρια γραφείων στην Κίνα. Ανέλυσαν τα δείγματα για 22 OPEs και εντόπισαν οκτώ από αυτούς στην πλειοψηφία των δειγμάτων, με το TCIPP (tris (2-chloroisopropyl phosphate) να είναι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Το TCIPP είναι μία πιθανώς καρκινογόνα ουσία που επίσης διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα.

Το νερό που διανέμονταν από τις βρύσες ζεστού και θερμοκρασίας δωματίου είχε υψηλότερες ποσότητες αυτών των ενώσεων από το νερό που διατηρούνταν στις δεξαμενές.

Μετά από ακόμα πιο λεπτομερή ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πλαστικό στόμιο της εξόδου του νερού και οι σωληνώσεις περιείχαν αυτές τις ενώσεις και ότι ο σωλήνας θα μπορούσε να συσσωρεύει OPEs ακόμα και από τον αέρα.

Τέλος, υπολόγισαν ότι αν οι άνθρωποι έπιναν νερό μόνο από ψύκτες, η συνολική καθημερινή τους έκθεση στο TCIPP ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι εκείνη που θεωρείται ότι προκαλεί βλάβη στους ανθρώπους. Οι ερευνητές λένε ότι αν και η μελέτη τους ήταν μικρή, υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες έρευνες, ώστε να εξεταστεί το εάν η σιλικόνη είναι το καταλληλότερο υλικό σωληνώσεων για ψύκτες νερού.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από ποιες παθήσεις προστατεύονται όσοι πίνουν αρκετό νερό

Είναι επικίνδυνο να πίνετε παγωμένο νερό όταν νιώθετε μεγάλη ζέστη;

Μεταβολισμός και απώλεια βάρους: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

Βοηθάει το νερό με λεμόνι στην καύση λίπους; Τι λένε οι επιστήμονες