Iatropedia

Οι ρύποι από τις κουζίνες αερίου σκοτώνουν 40.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο

Woman Preparing Lunch In A Pan In The Kitchen

Οι κουζίνες αερίου εκλύουν επιβλαβή αέρια που συνδέονται με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις

Οι κουζίνες αερίου σκοτώνουν 40.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο, δηλαδή δύο φορές περισσότερους ανθρώπους από όσους χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία, καθώς εκλύουν ρύπους που εισέρχονται στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι κουζίνες αερίου εκλύουν επιβλαβή αέρια που συνδέονται με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους τους είναι μικρή. Κατά μέσο όρο, η χρήση κουζίνας αερίου αφαιρεί σχεδόν δύο χρόνια από τη ζωή ενός ατόμου, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νοικοκυριά στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η έκταση του προβλήματος είναι πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Juana María Delgado-Saborit, η οποία διευθύνει το ερευνητικό εργαστήριο περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Jaume I στην Ισπανία.

Οι ερευνητές απέδωσαν 36.031 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στις κουζίνες αερίου στην ΕΕ και άλλους 3.928 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λένε, μάλιστα, πως οι εκτιμήσεις τους είναι συντηρητικές επειδή εξέτασαν μόνο τις επιπτώσεις του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) στην υγεία και όχι άλλων αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το βενζόλιο.

Ένα στα τρία νοικοκυριά στην ΕΕ μαγειρεύει με φυσικό αέριο

Ένα στα τρία νοικοκυριά στην ΕΕ μαγειρεύει με φυσικό αέριο, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 54% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και ξεπερνά το 60% στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Ρουμανία και στην Ουγγαρία. Οι κουζίνες καίνε ορυκτό αέριο και εκτοξεύουν βλαβερές ουσίες που φουντώνουν τους αεραγωγούς.

Η έκθεση, η οποία υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα, βασίζεται σε περσινή έρευνα που μέτρησε την ποιότητα του αέρα στα σπίτια για να διαπιστώσει πόσο το μαγείρεμα με αέριο αυξάνει τη ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jaume I και το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια να υπολογίσουν τις αναλογίες μεταξύ της ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κατά το μαγείρεμα με φυσικό αέριο και να χαρτογραφήσουν την έκθεση των εσωτερικών χώρων σε NO2.

Στη συνέχεια, εφάρμοσαν ποσοστά κινδύνου ασθενειών, που προέρχονται από μελέτες για την εξωτερική ρύπανση από ΝΟ2, για να υπολογίσουν τον αριθμό των ζωών που χάθηκαν.

«Η κύρια αβεβαιότητα είναι κατά πόσον ο κίνδυνος θανάτου που βρέθηκε με το υπαίθριο ΝΟ2 κυρίως από την κυκλοφορία μπορεί να εφαρμοστεί στο εσωτερικό ΝΟ2 από το μαγείρεμα με φυσικό αέριο», δήλωσε ο Steffen Loft, ειδικός σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αλλά είναι μια δίκαιη υπόθεση και απαιτείται για την αξιολόγηση».

Τα αποτελέσματα συνάδουν με μια μελέτη στις ΗΠΑ τον Μάιο, η οποία διαπίστωσε ότι οι κουζίνες αερίου και προπανίου συμβάλλουν σε έως και 19.000 θανάτους ενηλίκων κάθε χρόνο.

Η ΕΕ αυστηροποίησε τους κανόνες της σχετικά με την ποιότητα του αέρα σε εξωτερικούς χώρους αυτόν τον μήνα, αλλά δεν έχει καθορίσει πρότυπα για την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA) προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταργήσουν σταδιακά τις κουζίνες αερίου, θέτοντας όρια στις εκπομπές, προσφέροντας χρήματα για να βοηθήσουν στη μετάβαση σε καθαρότερες κουζίνες και αναγκάζοντας τους κατασκευαστές να αναγράφουν στην ετικέτα των κουζινών τους κινδύνους ρύπανσης.

«Για πάρα πολύ καιρό ήταν εύκολο να απορρίψουμε τους κινδύνους που ενέχουν οι κουζίνες αερίου», δήλωσε η Sara Bertucci από την EPHA. «Όπως τα τσιγάρα, οι άνθρωποι δεν σκέφτονταν πολύ τις επιπτώσεις στην υγεία – και, όπως τα τσιγάρα, οι κουζίνες αερίου είναι μια μικρή φωτιά που γεμίζει το σπίτι μας με ρύπανση», συμπλήρωσε.

Οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν εν μέρει από τις αναθυμιάσεις όταν μαγειρεύουν ανοίγοντας τα παράθυρα όταν μαγειρεύουν και ανάβοντας τον απορροφητήρα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο νοσοκομείο 14 άτομα μετά από διαρροή αερίου σε ξενοδοχείο – Στη ΜΕΘ ένας άνδρας

Αφυδάτωση: 6 σημάδια ότι το σώμα σας χάνει πολλά υγρά

E.coli, σαλμονέλα: Γιατί τα λαχανικά αποτελούν πολλές φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από το κρέας

Τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς