Σοβαρό πρόβλημα σε όσους πάσχουν από εαρινές αλλεργίες προκαλούν τις τελευταίες μέρες οι συχνές και απότομες αλλαγές του καιρού, καθώς ευνοούν την διασπορά της γύρης που προκαλεί συμπτώματα στους ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή και άσθμα.
Επιπλέον, οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία προκαλούν αντίδραση του βλεννογόνου σε μύτη, μάτια και αναπνευστικό, με συνέπεια να εκδηλώνουν συμπτώματα οι ασθενείς. Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή, η οποία επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, διευθυντής της Α΄ ΩΡΛ Κλινικής στο Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, συνιστώντας στους ασθενείς να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός τους για να προστατευθούν.
Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο για τις Αλλεργίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ποσοστό 10% έως 30% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα. Η συχνότητά της αυξάνεται διαρκώς, ενώ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση άσθματος.
Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης λόγω υπέρμετρης ευαισθησίας στη γύρη και τη χλόη. Αν και σε πολλούς ασθενείς είναι εποχιακή, άλλοι έχουν συμπτώματα όλο τον χρόνο, καθώς έχουν αλλεργία σε πρόσθετα αλλεργιογόνα, όπως στην σκόνη, τις τρίχες ή τα φτερά οικιακών ζώων.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα είναι:
- Φτάρνισμα. Είναι συνεχές και εκδηλώνεται συχνά το πρωί ή/και με την έκθεση του πάσχοντος του σε υψηλές συγκεντρώσεις από το υπεύθυνο αλλεργιογόνο, σε υπαίθριους ή κλειστούς χώρους (π.χ. κήπους, αποθήκες κ.λπ.).
- Κνησμός (φαγούρα) στην μύτη, στο φάρυγγα, στα αυτιά. Ειδικά στη μύτη, η τριβή που προκαλεί ο κνησμός δημιουργεί μια μικρή οριζόντια (εγκάρσια) πτυχή στο κάτω μέρος της
- Ρινική συμφόρηση. Η «μπουκωμένη» μύτη επηρεάζει συχνά την όσφρηση, αλλοιώνοντας και τη γεύση, δεδομένου ότι οι δύο αισθήσεις είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους
- Διαταραχή της ακοής. Σε μερικούς ασθενείς η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση ότι έχουν «βουλωμένα» αυτιά
- Ρινική καταρροή. Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη έκκριση διαφανούς βλέννας
Οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν και πρόσθετα συμπτώματα, ορισμένα από τα οποία παρατηρούνται σε όσους έχουν αλλεργία και στα μάτια (εαρινή επιπεφυκίτιδα). Τα πιθανά πρόσθετα συμπτώματα είναι:
- Οπισθορρινική καταρροή
- Βήχας
- Ροχαλητό
- Μαύροι κύκλοι και οίδημα κάτω από τα μάτια
- Κόπωση, ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)
- Συχνές ωτίτιδες
- Ιγμορίτιδα
Ποιοι υποφέρουν περισσότερο
«Οι άνθρωποι που επιβαρύνονται περισσότερο από την αλλεργική ρινίτιδα είναι τα παιδιά που υποφέρουν από συχνές ωτίτιδες, ρινοκολπίτιδες-ιγμορίτιδες και κρεατάκια», τονίζει ο κ. Αρτόπουλος.
Επιβαρύνονται επίσης οι ενήλικες που πάσχουν από:
- Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος
- Υπερτροφία των ρινικών κογχών
- Ρινικούς πολύποδες
- Ρινοκολπίτιδες
Τα παιδιά ενός γονέα με αλλεργική ρινίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την αναπτύξουν, καθώς υπάρχει σαφής κληρονομικότητα. Αν όμως είναι αλλεργικοί και οι δύο γονείς, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να την εκδηλώσουν και τα παιδιά τους.
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς. Οι ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται για τον εντοπισμό του υπεύθυνου αλλεργιογόνου είναι οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού και οι αιματολογικές εξετάσεις για την μέτρηση της ολικής ανοσοσφαιρίνης E (IgE).
Η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται αναλόγως με το υπαίτιο αλλεργιογόνο. Ταυτοχρόνως παρέχονται στους ασθενείς οι κατάλληλες οδηγίες αποφυγής του αλλεργιογόνου.
Όσον αφορά τη θεραπεία, η αλλεργική ρινίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με λήψη ποικίλων φαρμάκων, όπως αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, ενδορινικά στεροειδή κ.λπ.
Φωτογραφία: iStock