Iatropedia

Οι υπέρβαροι άνθρωποι που κοιμούνται αργά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Depressed fat man sitting on bed at home, worried about overweight, insecurities

Μια νέα μελέτη δείχνει τους διαφορετικούς κινδύνους που μπορεί να αντιετωπίζουν οι υπέρβαροι άνδρες από τις γυναίκες.

Οι υπέρβαροι άνθρωποι που μένουν ξύπνιοι πολύ αργά τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, εγκεφαλικού και άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι οι διαταραχές στο εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία για άτομα που μπορεί να είναι ήδη ευάλωτα λόγω βάρους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Brooke Shafer , μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU).

Επιπλέον, η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, έδειξε ότι οι κίνδυνοι είναι διαφορετικοί ανάλογα με το φύλο των υπέρβαρων ατόμων, δηλαδή ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Πως έγινε η έρευνα

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 30 άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν τα δεδομένα ύπνου, για να διαπιστώσουν την ώρα που το σώμα κάθε ατόμου άρχισε να παράγει την ορμόνη μελατονίνη, η οποία ξεκινά τη διαδικασία του ύπνου.

Οι υπέρβαροι άνδρες που έμενα ξύπνιοι μέχρι αργά έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα λίπους στην κοιλιά, περισσότερα λιπαρά τριγλυκερίδια στο αίμα τους και υψηλότερο συνολικό κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου από τους άνδρες που κοιμόντουσαν νωρίτερα και καλύτερα, δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Οι υπέρβαρες γυναίκες που επίσης κοιμόντουσαν αργότερα είχαν υψηλότερο συνολικό σωματικό λίπος, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υψηλότερους καρδιακούς παλμούς, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: 5 στάσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

«Αυτή η μελέτη υποστηρίζει τη σημασία των καλών συνηθειών ύπνου. Οι πρακτικές ύπνου, όπως το να πηγαίνετε για ύπνο όταν είστε κουρασμένοι ή να αποφεύγετε τις οθόνες το βράδυ, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της καλής γενικής υγείας», όπως δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια.

Φωτογραφία iStock