Όμως ελάχιστοι είναι τελικά αυτοί που γνωρίζουν ότι για την έλλειψη των ακριβών φαρμάκων για τον καρκίνο δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί.
Τα ιδιωτικά φαρμακεία εδώ και καιρό δεν πωλούν ακριβά φάρμακα τα οποία διατίθενται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Πολλά νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα δε διέθεταν συγκεκριμένα φάρμακα για τον καρκίνο επειδή κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνταν να τα διαθέσουν εάν δεν πληρώνονταν άμεσα με την παράδοση και φυσικά μετρητά.
Η άρνησή τους αυτή οφείλονταν στο γεγονός ότι το ΕΣΥ χρωστά εκατομμύρια ευρώ και σε φαρμακευτικές εταιρείες. Αποτέλεσμα ήταν κάποιες να μη δέχονται πλέον να δίνουν τα φαρμακευτικά τους προϊόντα.
Ενδεικτική η περίπτωση του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης όπου οι καρκινοπαθείς περί τα τέλη Απριλίου έμειναν χωρίς φάρμακα λόγω χρεών 7,5 εκατ. ευρώ προς συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία. Το γεγονός είχε προκαλέσει και την παρέμβαση του Εισαγγελέα έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει ο διοικητής του νοσοκομείου.
Και το ζήτημα είναι ότι πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από γενόσημα επειδή δεν έχει λήξει ακόμη η πατέντα τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργηθούν αντίγραφα.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ορισμένα νοσοκομεία άτυπα αρνούνταν να δώσουν ακριβά φάρμακα σε εξωτερικούς ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο, προκειμένου να μην αυξήσουν τη δική τους φαρμακευτική δαπάνη.
Συνέπεια ήταν οι ταλαιπωρημένοι ασθενείς να μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο εκλιπαρώντας να τους χορηγήσουν τις θεραπείες τους.
Και το ερώτημα παραμένει: Πως μπορούν να βρεθούν άμεσα τα κονδύλια εκείνα ώστε να αποπληρώνονται οι εταιρείες και η χορήγηση φαρμάκων να διεξάγεται ομαλά;
Αλλά και πως μπορεί να διευκολυνθεί η πρόσβαση των βαριά πασχόντων στα φάρμακά τους αλλά και γενικότερα στις θεραπείες τους, όταν για μια ακτινοθεραπεία μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν από 5 και 6 μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις και παραπάνω;