Iatropedia

Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιατί οι κορυφαίοι αθλητές στρέφονται στην τεχνολογία του διαβήτη για βοήθεια

marathon runners street

Πώς μπορεί να κάνει πιο αποδοτική την άσκηση η συνεχής καταγραφή του σακχάρου και η ανάλυση από ιατρική ομάδα.

Την τεχνολογία του διαβήτη χρησιμοποιούν ορισμένοι κορυφαίοι αθλητές, όπως ο Ολλανδός μαραθωνοδρόμος Αμπντί Ναγκέγιε, για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να κερδίσουν ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι εφέτος το καλοκαίρι, υποστηρίζει το Reuters.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι αθλητές αυτοί τοποθετούν στο δέρμα τους μικροσκοπικές συσκευές που καταγράφουν συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Καταγράφουν επίσης την πρόσληψη θερμίδων και την ένταση της προπόνησής τους.

Με τον τρόπο αυτό αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την ακραία κόπωση στη διάρκεια προπονήσεων για αθλήματα αντοχής, όπως ο μαραθώνιος.

Οι συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (ή CGM), όπως λέγονται επιστημονικά, αναπτύχθηκαν για να βοηθούν τους ασθενείς με διαβήτη να προσαρμόζουν καλύτερα τις εγχύσεις ινσουλίνης. Πραγματοποιούν αυτόματα μετρήσεις γλυκόζης (σακχάρου) κάθε λίγα λεπτά και στέλνουν τα αποτελέσματά τους ασύρματα σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο Αμπντί Ναγκέγιε κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκυο.  Εφέτος θέλει να επαναλάβει το επίτευγμά του. Έτσι, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει τον ύπνο και τη διατροφή του, ώστε να ξοδεύει την ελάχιστη δυνατή ενέργεια στον μαραθώνιο.

Αντίστοιχα, ο Σουηδός Έμιλ Μπλόμπεργκ, που αγωνίζεται στα 3.000 μέτρα στιπλ, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να αποφύγει την υπερβολική προπόνηση. Η συσκευή τον βοήθησε επίσης να καταλάβει ότι χρειαζόταν περισσότερη τροφή στις πιο παρατεταμένες προπονήσεις του.

Η κολυμβήτρια και χρυσή Ολυμπιονίκης Τσέλσι Χότζες, από την Αυστραλία, επίσης χρησιμοποιούσε την τεχνολογία όταν ήταν ενεργή αθλήτρια. Την βοηθούσε να αντιμετωπίσει την ακραία εξάντληση που ένιωθε με την παρατεταμένη προπόνηση.

Τι είναι οι συσκευές CGM

Οι συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) είναι εξελιγμένα ιατρικά μηχανήματα. Έχουν μέγεθος κέρματος και διαθέτουν έναν μικροσκοπικό αισθητήρα που εφαρμόζεται στην κοιλιά ή στο χέρι με τη χρήση αυτόματου εισαγωγέα. Ο αισθητήρας μετρά το σάκχαρο στο υγρό που υπάρχει μεταξύ των κυττάρων (διάμεσο υγρό).

Ο ανιχνευτής στερεώνεται στη θέση του με ειδικό αυτοκόλλητο και χρειάζεται αλλαγή κάθε περίπου 1-2 εβδομάδες.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε αρχικά για να βοηθεί τους πάσχοντες από διαβήτη να ρυθμίζουν καλύτερα το σάκχαρό τους. Μελέτες έδειξαν ότι με την συνεχή καταγραφή (γίνεται κάθε λίγα λεπτά) μειώνονται σημαντικά οι υπογλυκαιμίες και οι υπεργλυκαιμίες.

Οι κορυφαίοι αθλητές, που υπόκεινται σε συνεχή ιατρικό έλεγχο και έχουν εξειδικευμένη βοήθεια από διαιτολόγους, πιστεύουν ότι οι συσκευές τους βοηθούν να βελτιώσουν τις προπονήσεις τους.

Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με τη χρήση τους. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI) απαγόρευσε το 2021 να χρησιμοποιείται η τεχνολογία στους αγώνες για μη-ιατρικούς λόγους. Και αυτό για «να εξασφαλίσει τον σεβασμό των ατομικών δεξιοτήτων, του πνεύματος του ανταγωνισμού και της δικαιοσύνης». Ωστόσο το παράδειγμά της δεν ακολούθησαν άλλες μεγάλες ομοσπονδίες.

Μερικοί αθλητές, εξ άλλου, λένε ότι το κόστος των αναλωσίμων προϋποθέτει ύπαρξη χορηγίας για να καλυφθεί. Και ερευνητές της αθλητιατρικής αναφέρουν πως τα οφέλη έως στιγμής προέρχονται από ανέκδοτες μαρτυρίες, όχι από μελέτες.

Τι δείχνει η επιστήμη

Η έρευνα για την συμβολή της συνεχούς παρακολούθησης του σακχάρου στον αθλητισμό βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση των συσκευών από υγιείς αθλητές δεν συνιστάται χωρίς ταυτόχρονη συμβουλή από γιατρό ή διαιτολόγο.

Και αυτό διότι στη συγκεκριμένη ομάδα χρηστών, υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των μετρήσεων από τις συσκευές και αυτών σε εργαστήρια.

Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά τους κορυφαίους αθλητές που είθισται να έχουν γιατρούς και διαιτολόγους δίπλα τους.

Στον αντίποδα, όταν ένας αθλητής καταναλώνει στην προπόνηση περισσότερες θερμίδες απ’ όσες προσλαμβάνει από τη διατροφή του, μακροπρόθεσμα διατρέχει κίνδυνο να υπονομεύσει:

Δεν έχει όμως αποσαφηνιστεί ακόμα πόσο μπορεί η εξελιγμένη τεχνολογία του διαβήτη να βοηθήσει στην πρόσληψη θερμίδων από υγιή άτομα.

Φωτογραφία: iStock