Ονυχομυκητίαση: Ένα μικρό πρόβλημα με μεγάλο χρόνο θεραπείας

  • Iatropedia
ονυχομυκητίαση
Η ονυχομυκητίαση είναι πολύ συχνή πάθηση των νυχιών. Αφορά κυρίως στα νύχια των ποδιών και λιγότερο των χεριών. Συχνότερο αίτιό της είναι ο μύκητας Trichophyton rubrum.

Η ονυχομυκητίαση συνήθως ξεκινά από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και σταδιακά επεκτείνεται προς τη ρίζα του. Το πάσχον νύχι αποκτά κίτρινο χρώμα, παχύνεται και μπορεί να γίνει εύθρυπτο.

Παρόμοια εικόνα στα νύχια όμως μπορούμε να δούμε και από άλλες αιτίες, εξηγεί η κ. Αικατερίνη Τσιλίκα Δερματολόγος, Συνεργάτιδα στο Metropolitan Hospital. Για παράδειγμα, οι χρόνιοι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί των νυχιών, κυρίως από στενά παπούτσια, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αντίστοιχη κλινική εικόνα. Επίσης, παρόμοια εικόνα μπορούμε να έχουμε σε παθήσεις των νυχιών όπως η ψωρίαση.

Όταν υπάρχει υποψία ονυχομυκητίασης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εργαστηριακό έλεγχο. Να ληφθεί δηλαδή δείγμα από το πάσχον νύχι για άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια ώστε να ταυτοποιηθεί ο υπεύθυνος μύκητας.

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης, όταν η προσβολή του νυχιού είναι περιορισμένη, μπορεί να είναι τοπική. Ειδικές λάκες εφαρμόζονται στο νύχι για αρκετούς μήνες (6-12 μήνες), μέχρι να επανεκφυθεί πλήρως, υγιές νύχι. Επίσης, εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές αλοιφές που μαλακώνουν επιλεκτικά το παθολογικό τμήμα του νυχιού, το οποίο σταδιακά αφαιρείται. Ακολουθεί τοπική αντιμυκητιασική αγωγή.

Όταν η προσβολή του νυχιού είναι εκτεταμένη, και με ενδεχόμενη προσβολή και της μήτρας του, μπορεί να χορηγηθεί αντιμυκητιασική αγωγή από το στόμα. Συχνά συνδυάζεται με τοπική αγωγή για καλύτερα αποτελέσματα.

Για την πρόληψη των ονυχομυκητιάσεων συστήνεται:

  • Η έγκαιρη θεραπεία των μυκητιάσεων των μεσοδακτύλιων πτυχών και των πελμάτων ώστε να μην επεκταθούν και στα νύχια.
  • Η αποφυγή υγρασίας στα πόδια. Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων, οπότε συστήνεται τα πόδια να στεγνώνουν καλά μετά το ντους και ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα. Οι κάλτσες να είναι κατά προτίμηση βαμβακερές και να τις αλλάζουμε καθημερινά. Τα παπούτσια να μην είναι στενά και να εναλλάσσονται ανά 1-2 ημέρες.
  • Να μην περπατάμε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους με υγρασία, όπως σε ντους και στον περιβάλλοντα χώρο πισίνας.

Αικατερίνη Τσιλίκα, Δερματολόγος